Ingezonden persbericht


Persbericht Drents Museum

25 januari 2005

Tentoonstelling 50 jaar Drents Schilders Genootschap


1 februari tot en met 6 maart 2005

In 1954 besloten negen kunstenaars in Drenthe een vereniging op te richten die alleen zou openstaan voor kunstenaars die een zo hoog mogelijk artistiek niveau nastreefden; het Drents Schilders Genootschap (DSG). Al gauw werd dit genootschap een belangrijke factor in de Drentse kunstwereld en dat is het tot vandaag de dag aan toe gebleven. In 2004 vierde dit gezelschap zijn 50-jarig bestaan. Het Drents Museum in Assen toont in de periode van 1 februari tot en met 6 maart 2005 ruim 120 werken van de oprichters en huidige leden van het Drents Schilders Genootschap. Grote namen hebben in de afgelopen vijftig jaar de revue gepasseerd en een groot aantal heeft veel betekend voor de Drentse schilderkunst.

Oprichters DSG
De oprichters van het DSG zijn: Bernard von Dülmen Krumpelmann (1897-1987), Herman von Dülmen Krumpelmann (1925-2004), Marieke Eisma (1926-2004), To Jager (1920), Antony Keizer (1896-1961), Evert Musch (1918), Arend Ronda (1922-1986), Joop Schuurhuis (1920-1992), Albert Torie (1896-1967).

DSG en Drents Museum
Tussen het Drents Schilders Genootschap en het Drents Museum bestaan al jarenlang nauwe banden. Sinds het museum in de jaren zestig van de vorige eeuw met het exposeren van eigentijdse kunst begon, hebben leden van het DSG veelvuldig tot de exposanten behoord, zowel in verenigingsverband als individueel. Maar ook zijn leden van het DSG op andere wijze voor het museum van belang geweest, bijvoorbeeld als adviseur of als lid van aankoopcommissies. Bovendien heeft het museum in de loop van de afgelopen decennia vele tientallen werken van leden van het DSG verworven, via aankoop of schenking, die tezamen een belangrijke bestanddeel vormen van de collectie moderne kunst van het museum.

Tentoonstelling
Het museum heeft dan ook graag meegewerkt aan de totstandkoming van deze tentoonstelling, waarin in totaal ongeveer 120 werken te zien zijn van schilders, maar ook van tekenaars, grafici, ceramisten, een beeldhouwer en een grafisch vormgever. De tentoonstelling, op de benedenverdieping van het Drents Museum, is in tweeën verdeeld: in de eerste zaal wordt werk getoond van de negen oprichters en wordt tevens in beknopte vorm aan de hand van documenten en foto's aandacht besteed aan de geschiedenis van het DSG. In de tweede zaal (de Abdijkerk) wordt werk getoond van alle (bijna 30) huidige leden. Daaronder zijn vele kunstenaars die een prominente rol in het Drents kunstleven gespeeld hebben (en nog steeds spelen), onder wie Bernard en Herman von Dülmen Krumpelmann, Siemen Dijkstra, Alfred Hafkenscheid, Kea Homan, Antony Keizer, Bert Kiewiet, Jan van Loon, Evert Musch, Frans van der Veen, Ben van Voorn, Gerard van de Weerd en vele anderen. Hier zal ook speciaal worden stil gestaan bij het werk van Ben van Voorn, die helaas tijdens de voorbereidingen van deze tentoonstelling overleed.

Het getoonde werk is zeer uiteenlopend van karakter, maar heeft toch enkele gemeenschappelijke uitgangspunten: een professionele aanpak en een streven naar hoge artistieke kwaliteit. Gezamenlijk laat het getoonde werk duidelijk zien dat het niveau van de kunstproductie in Drenthe allerminst heeft ondergedaan en nog steeds niet onderdoet voor die uit andere regio's.

Boek
Bij de tentoonstelling verschijnt een rijk geïllustreerd boek over de geschiedenis van het DSG, geschreven door Frans van der Veen, oud-voorzitter. Het boek wordt uitgegeven door de Stichting Het Drentse Boek en is verkrijgbaar in de Museumwinkel en de erkende boekhandel voor ¤ 29,50.

//////////////////