Cito

Arnhem, 20 januari 2005

Citotoets 1, 2 en 3 februari

Net als vorig jaar neemt 85 procent van de basisscholen op 1, 2 en 3 februari de Citotoets af. Op ongeveer 6.400 scholen maken ruim 163.000 achtste groepers de toets, die officieel Eindtoets Basisonderwijs heet. De toets wordt door deelnemende basisscholen gebruikt als `tweede onafhankelijk gegeven'. De toets meet leervorderingen en sluit aan bij gangbare leerstof. In plaats van de reguliere papieren Citotoets kunnen scholen dit jaar voor het eerst de toets digitaal afnemen. In de week van 28 februari ontvangen scholen de resultaten. Eind januari `05 publiceert de Citogroep een onderzoeksverslag naar het gebruik van de resultaten op de Citotoets bij de toelating tot het voortgezet onderwijs.

De Citotoets is een hulpmiddel voor leerkracht, ouder en kind bij het maken van de keuze voor een passend brugklastype. De toets voorziet in een onafhankelijk advies naast het advies van de basisschool en de wens van ouders en leerling. De meeste Nederlandse basisscholen gebruiken hiervoor de Citotoets, maar het staat basisscholen vrij een andere toets te gebruiken.

Basisvaardigheden
De Citotoets bestaat uit 200 meerkeuzevragen over de basisvaardigheden Taal, Rekenen-Wiskunde en Studievaardigheden. Bijna 90% van de deelnemende scholen maakt ook het facultatieve onderdeel Wereldoriëntatie, dat uit 90 opgaven bestaat. Juist omdat de toets zich vooral richt op basisvaardigheden is extra voorbereiding, anders dan kennismaking met de toets en het type vragen, niet nodig.

Digitale toets
Een klein aantal scholen neemt dit jaar voor het eerst de Citotoets digitaal af. De digitale Citotoets bestaat uit dezelfde onderdelen en hetzelfde aantal opgaven als de reguliere papieren versie. De opgaven van de digitale toets zijn anders, maar ze zijn even moeilijk als de opgaven in de `papieren' toets. De digitale toets biedt het voordeel dat scholen binnen een aangeven periode zelf kunnen bepalen wanneer zij de toets afnemen. Door de digitale verwerking van de gegevens kan de Citogroep eerder rapporteren over de resultaten. In de periode tussen 20 januari en 4 maart `05 maken ongeveer 300 leerlingen van zo'n 20 scholen de digitale Citotoets. De digitale Citotoets is niet de eerste toets die op de computer wordt gemaakt. Eerder zijn al de Niveautoets en de Inhaaltoets geïntroduceerd, twee speciale digitale versies van de Citotoets.

Onderzoek
De Citogroep heeft in kaart gebracht hoe het voortgezet onderwijs de resultaten op de Citotoets gebruikt bij de toelating. Bijna 800 scholen in het voortgezet onderwijs hebben aan het onderzoek een bijdrage geleverd. De Citogroep vindt het belangrijk dat toetsen en toetsresultaten op een juiste manier gebruikt worden en probeert daaraan op verschillende manieren bij te dragen. De Citogroep verwacht de resultaten op 28 januari `05 te publiceren. De vragenlijst en de bevindingen worden geplaatst op onze website.

Meer informatie over de Citotoets
Meer informatie over Cito voor thuis