Ingezonden persbericht


PERSBERICHT WEEK 5

Debat over maatschappelijk verantwoord ondernemen

PEOPLE PLANET PROFIT
Het verhaal achter jouw eten

De laatste jaren zien we hoe bedrijven niet langer alleen denken aan winsten en dividend uitkeringen, maar ook de omstandigheden waarin die tot stand komen. Een veranderd bewustzijn en een aantal schandalen dreven hen in deze richting. Bedrijven zijn begonnen aan een nieuw tijdperk, dat van het maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO). Maar zijn ze ook bereid zich te laten controleren? Utrechts debatcentrum TUMULT organiseert op dinsdag 1 februari 2005 een debat over deze vraag in het Louis Hartlooper Complex, Tolsteegbrug 1, Utrecht. Aanvang 20.00 uur. Vrij toegang. Voorafgaand aan het debat worden vanaf 18.00 uur een aantal documentaires vertoond. (Info en reserveringen: 030-2332430/www.tumultdebat.nl)

Onder leiding van Hugo van der Steenhoven discussiëren Mario Jacobs, beleidsmedewerker MVO Economische Zaken (o.vb.), Frits Kremer, hoofd corporate communicatie Laurus, Kees Vendrik, lid Tweede Kamer GroenLinks en Gine Zwart projectleider MVO NOVIB.

Tot een paar jaar geleden was je als consument een softie als je lette op de omstandigheden waarin je product werd geproduceerd, maar daar is verandering in opgetreden. De wereld is kleiner geworden en we zijn beter dan ooit op de hoogte van de gevolgen van ons consumentisme. Verschillende organisaties hebben via campagnes en bundeling van consumentenbewustzijn ook bedrijven zo ver gekregen de 3 P's centraal te stellen. Ook de politiek wil deze richting op, zo was MVO één van de speerpunten tijdens het Nederlandse EU voorzitterschap. Máár er bestaat bij veel consumenten en maatschappelijke organisaties huiver voor deze zelfopgelegde regelgeving. Echte controle bestaat er namelijk niet. Bedrijven, zo wordt gevreesd, incorporeren de gedragscodes wel in naam, maar niet in praktijk. Greenwashing wordt het in jargon al genoemd. Hoe kunnen consumenten, NGO's en de politiek hier bindende afspraken over laten ontstaan? Of is dat niet nodig en reguleert de markt zichzelf?

Voorafgaande aan het debat zullen er in het LouisHartlooperComplex vanaf 18.00 uur de volgende documentaires te zien zijn: - Smash and Grab, over de sociale en ecologische gevolgen van garnalenkweek in Z.O. Azië. Inleiding: Liesbeth Unger NOVIB , - Green gold, de soja industrie in Brazilië groeit gigantisch. Wie heeft daar profijt van? Inleiding:Jan Maarten Dros, Aidenvironment, Amsterdam - Wereld Voedsel Dag, een verzameling korte films over mondiale voedsel vraagstukken Inleiding: Nynke Vlieger, Fairfood , - Zuivere koffie, over koffie plantages in Guatemala, Fair Trade en Utz Kapeh. Inleiding: Koffiecoalitie . Er wordt koffie / thee en broodjes geserveerd. Toegang vrij.


---



Ingezonden persbericht