Gemeente Oss


14/1/2005 - Verwijderen en aanbieden asbest bij Milieustraat

Meer controle aan poort Milieustraat

De gemeenteraden van Oss, Landerd en Lith hebben onlangs de voorwaarden voor het aanbieden van afval bij de Milieustraat aangescherpt: aan de poort van de Milieustraat is met ingang van 1 februari voortaan strenger toezicht op het verantwoord aanbieden van asbest. Verder is het vanaf die datum niet meer mogelijk om met een bedrijfsvoertuig hoveniers- of bouwgebonden afval aan te bieden. Dit om het storten van bedrijfsafval tegen te gaan.

Bedrijfswagens ongewenst De Milieustraat aan de Maaskade in Oss is bedoeld voor het aanbieden van huishoudelijk afval; met bedrijfsafval kun je op de Milieustraat niet terecht. Veel inwoners brengen afval naar de Milieustraat met een bedrijfsauto, bijvoorbeeld geleend van de werkgever. Juist door het aanbieden van afval met bedrijfswagens is het voor medewerkers van de Milieustraat extra moeilijk om te controleren waar het afval vandaan komt: van een huishouden of een bedrijf? Dit leidde in het verleden vaak tot discussies aan de poort van de Milieustraat. Om dit in de toekomst te voorkomen is het met ingang van 1 februari 2005 niet meer toegestaan met bedrijfswagens groenafval of bouwafval aan te bieden. Onder bedrijfswagens verstaan we alle autos met een bedrijfslogo en/of bedrijfsnaam, of dit nu een busje of een personenauto is. Ook vrachtwagens en tractoren (met of zonder aanhanger) worden niet toegelaten op de Milieustraat. Onder een vrachtwagen verstaan we hier een motorvoertuig waarvan het ledig gewicht, vermeerderd met het laadvermogen, meer bedraagt dan 3.500 kg (regelement Milieustraat en Groencompostering Oss, artikel 3). Wel blijft het toegestaan huishoudelijk afval aan te bieden vanaf een aanhanger, als deze tenminste geen bedrijfslogo heeft en achter een auto zonder bedrijfslogo hangt.

Regels aanbieden asbest
Asbest is een schadelijk materiaal. Als asbest afbrokkelt, komen er vezels vrij die bepaalde vormen van kanker kunnen veroorzaken. Juist daarom zijn er voor het verwijderen van asbest regels vastgesteld. En in bepaalde omstandigheden is zelfs een vergunning nodig voor het slopen van asbest. Wilt u asbest verwijderen in of rondom uw huis, zorg er dan voor dat u vooraf weet hoe u dit op een verantwoorde wijze kunt doen.

Neem geen risico
Hebt u in of rondom uw woning asbesthoudend materiaal dat verweerd of beschadigd is, dan is het raadzaam om dit door een bedrijf te laten verwijderen, ook als de hoeveelheid minder is dan 35m2. Bij het verwijderen van deze kapotte platen komt schadelijk asbest vrij. Asbesthoudende platen verweren vooral in de open lucht. De risicos bij het slopen van asbest buiten de woning is voor de omgeving dan ook vele malen groter dan het slopen in een woning.

Meer informatie
Ga voor voor meer informatie naar het digitaal gemeenteloket en zoek op asbestverwijdering. Hier ziet u wanneer u een vergunning nodig heeft en hoe u asbest moet verpakken en aanbieden. Hebt u nog vragen over het aanbieden van asbestafval neem dan contact op met afdeling Bouwen, Milieu en Leefomgeving, telefoon 629 030.