LIJST PIM FORTUYN

Eerdmans stelt vragen over ontsnapte TBS-er

LIJST PIM FORTUYN

PERSBERICHT

Den Haag, 31 januari 2005

Eerdmans stelt vragen over ontsnapte TBS-er

LPF-Kamerlid Eerdmans heeft minister Donner om uitleg gevraagd over de ontsnapping van een tbs-er tijdens begeleid verlof uit de Pompe-kliniek in Nijmegen. Volgens een bericht in de Gelderlander van 22 januari wist de tbs-er tijdens een onbewaakt ogenblik donderdag 20 januari jl. op de fiets aan zijn begeleider te ontkomen. Volgens de krant stelt de Pompe-kliniek dat er geen acuut risico is dat de ontsnapte tbs-er opnieuw een misdrijf pleegt.

Vanaf 1 januari 2005 is een aantal nieuwe maatregelen van kracht geworden, waarmee het verlofsysteem is aangescherpt. Directe aanleiding was de dramatische ontvoering van het Chinese meisje Wei Wei Hu door een tbs-er met onbegeleid verlof. Zo zou vanaf deze datum onder meer voor elke nieuwe verlofaanvraag van een tbs-er een nieuwe risicotaxatie gemaakt worden. Eveneens zou de informatievoorziening over vermiste tbs-ers aan de politie verbeterd worden via een landelijk meldpunt. Joost Eerdmans: 'Dit is de eerste test van het nieuwe systeem. Ik vraag me af of in het geval van de recent ontsnapte tbs-er aan alle voorwaarden van het nieuwe systeem is voldaan. Zo niet, dan heeft minister Donner een probleem. Zo ja, dan werkt het systeem niet, en dan heeft de minister ook een probleem. Ik wil ook weten welk misdrijf door deze ontsnapte tbs-er is begaan, om duidelijkheid te krijgen over de dreiging van deze ontsnapping..

Vanmiddag brengt Joost Eerdmans een werkbezoek aan een nieuwe woonwijk in Almere, waar tussen de woonhuizen, in weerwil van protesten van de bewoners, een tbs-kliniek gebouwd zal worden. Eerdmans diende in 2004 een motie in om de bouw te voorkomen, die echter niet genoeg steun kreeg in de Kamer.

Vragen van het lid Eerdmans aan de Minister van Justitie over de ontsnapping op 20 januari van een tbs-er op begeleid verlof uit de Nijmeegse TBS-kliniek


1. Bent u bekend met het bericht in de Gelderlander van 22 januari jl. dat donderdag 20 een tbs-er aan zijn onbegeleid verlof is ontsnapt uit de Nijmeegse Pompe-kliniek?


2. Kunt u een overzicht geven van de feiten zoals die zich rond de ontsnapping hebben voorgedaan, waarbij u aandacht geeft aan de volgende vragen:
Voor welk delict is de betreffende tbs-er tot tbs veroordeeld? Op basis waarvan is door u besloten de ontsnapte tbs-er de mogelijkheid tot begeleid verlof toe te kennen? Is deze beslissing genomen op basis van een recente risicotaxatie, een voorwaarde die is vastgesteld in het nieuwe verlofkader dat vanaf 1 januari 2005 geldt?
Hoe kon het dat de ontsnapte tbs-er op begeleid verlof 'in een onbewaakt ogenblik' aan zijn begeleider kon ontsnappen? Is de informatie over de ontsnapte tbs-er inmiddels via het landelijke meldpunt ongeoorloofde afwezigheid aan alle politiekorpsen bekend geworden?
Zijn de slachtoffers van de tbs-gestelde geïnformeerd over de ontsnapping, zoals dat conform het protocol dat volgens uw brief van 28 oktober tussen DJI en het OM vanaf 1 januari 2005 in werking is getreden ook moet gebeuren?


3. Welke mogelijkheden heeft een begeleider om een tbs-er die aan zijn begeleiding ontsnapt tot staande te brengen dan wel aan te houden? Indien een begeleider geen mogelijkheden heeft om een aan zijn begeleiding ontsnapte tbs-er aan te houden/staande te houden, acht u het dan niet raadzaam om begeleiders van tbs-ers op begeleid verlof deze bevoegdheid wel toe te bedelen?


4. Is de ontsnapte tbs-er inmiddels aangehouden en teruggebracht naar de tbs-kliniek?