TNO

Nederlandse combinatie wint internationale tender

De Koninklijke Landmacht krijgt up-to-date en flexibele trainingssoftware

De Landmacht gaat binnenkort haar eenheden trainen met een nieuw systeem dat wordt ontwikkeld door Ordina en TNO. Het contract hiervoor is 31 januari in Den Haag ondertekend.

Het systeem is gebaseerd op het product 'Kibowi Multi Platform' van TNO en Ordina. Omdat Kibowi MP is geschreven in de computertaaltaal Java kan er getraind worden op elk computerplatform en op elke plaats ter wereld met een Internetaansluiting, dus ook met troepen op een missie. De eerste testoefening is in april 2005. Het gehele systeem dient uiterlijk 1 november a.s. geleverd te zijn.

Het Nederlandse verband, nog versterkt door Capgemini, kreeg in een tenderprocedure de voorkeur boven meerdere buitenlandse aanbieders. Door jarenlange ervaring met crisismanagementsystemen en slim hergebruik van elementen uit andere trainers en simulatoren kon het systeem zeer concurrerend worden aangeboden en zal het systeem zelfs sneller dan gevraagd worden geleverd.

Toegesneden op actuele missies en technologie
Kibowi MP kent een flexibele resolutie tot 1 meter, zodat bijvoorbeeld ook gebouwen, luchthavens en vluchtelingenkampen nauwkeurig gemodelleerd kunnen worden. Dit maakt Kibowi MP zeer geschikt voor commandanten en hun staf die willen trainen voor missies in verstedelijkt gebied zoals momenteel bijvoorbeeld in Irak.

Kibowi MP is zeer geschikt gemaakt voor het koppelen met andere trainers en simulatoren, in vaktermen: "High Level Architecture compliant". In het bijzonder kan het systeem daardoor eenvoudig gegevens uitwisselen met de nieuwe Command & Control Workstations van de Landmacht.

De bediening van Kibowi MP is intuïtief en snel te leren. Voor de Koninklijke Landmacht betekent dit een te verwachten daling van de operationele kosten.

Voor een meer uitgebreide folder of video: www.kibowi.com

Nederlandse Organisatie voor toegepast-natuurwetenschappelijk onderzoek / Netherlands Organisation for Applied Scientific Research

Schoemakerstraat 97
Postbus 6050
2600 JA Delft

www.tno.nl

T 015 269 49 75
F 015 262 73 35
pressinfo@tno.nl

Contactpersoon
Maarten Lörtzer
June Vasconcellos

TNO is een leidend, onafhankelijk kennisbedrijf dat vanuit haar expertise en onderzoek een belangrijke bijdrage levert aan de concurrentiekracht van bedrijven en organisaties, aan de economie en aan de kwaliteit van de samenleving als geheel. Door haar veelzijdigheid en capaciteit tot integratie van deze kennis neemt TNO een unieke positie in. Bij TNO werken zo´n 5000 professionals.

TNO werkt vanuit 5 kerngebieden:
. TNO Kwaliteit van Leven
. TNO Defensie en Veiligheid
. TNO Industrie en Techniek
. TNO Ruimte en Infrastructuur
. TNO Informatie- en
Communicatietechnologie

---- --