Gemeente Goes

Persbericht

Eerste actie Op zoek naar Jacoba

Op zondag 30 januari vanaf 15.00 uur wordt in de Singelstraat/Zusterstraat de eerste actie in het kader van het Goes600-project Op zoek naar Jacoba uitgevoerd. Doel is te bepalen waar het grondgebied van het oude kasteel mottekasteel/Torenburg/Slot Ostende precies gelegen heeft.
Belangstellenden kunnen op twee manieren meedoen. Individueel aan de hand van oude plattegronden en afbeeldingen, of zich aansluiten bij een van de deskundigen (o.a. archivaris Frank de Klerk) die ter plekke de grenzen van het grondgebied zullen proberen te bepalen. Uitvalsbasis is de trap van de oude bioscoop aan de Singelstraat.

In het kader van Op Zoek naar Jacoba is er elke maand van het jubileumjaar een activiteit rond het oude Slot Ostende en Jacoba van Beieren. De intrigerende Jacoba is in de loop van zes eeuwen door de Goesenaren tot een mythe gemaakt. Misschien is ze nooit in Goes geweest. Hoe kan het dat ze dan toch zo'n verpletterende indruk heeft achtergelaten? Nog steeds zijn de verhalen levend over haar. Tot in de jaren zeventig van de vorige eeuw werd haar intocht in Goes nagespeeld: een optocht historisch aangeklede figuren liep van Klein-Frankrijk naar de Grote Markt. En vraag je vandaag de dag aan oudere mensen wat ze weten over de gravin, dan komen de verhalen los.

Het project Op zoek naar Jacoba is een reeks kleinschalige activiteiten, die de (vermeende) sporen van Jacoba van Beieren in Goes zichtbaar maken. Elke maand duikt er iets in het straatbeeld op. Die activiteiten spelen zich af op en rond de plaats waar het oude mottekasteel/Slot Torenburg/Slot Ostende stond. De activiteiten worden door wisselende groepjes van Goese kunstenaars en belangstellenden uitgevoerd. Het resultaat van het project is aan het eind van het jaar een uitgave over de mythe van Jacoba en de sporen die er in Goes vandaag te vinden zijn. Op de website www.Goes600.nl wordt elke activiteit aangekondigd.

Citaat uit Een Schamele Landstede van dr. C. Dekker (pag. 101): 'Het ambachtsheerlijk centrum van Goes laat zich aanwijzen als het gebied waar het mottekasteeltje van de ambachtsheer (later Torenburg of Oostende) stond, waar de kerk werd gebouwd met daar omheen het kerkhof, waar 'de vate' werd gegraven (een vijver bestemd als drinkplaats voor het vee en als waterreservoir in geval van brand), waar de hal en het dorpshuis verrezen, waar de ambachtsheerlijke boomgaarden gelegen waren en waar later de schuttershoven werden ingericht. De oudste elementen daarvan waren het kasteeltje en de kerk."