Socialistische Partij

Dagboek verkiezingen Irak

Faisal Nassar Faisal Nasser is voorzitter van het Iraaks Platform Nederland en lid van de SP. Vanuit Irak houdt hij een dagboek bij over de voorbereiding van de verkiezingen van 30 januari 2005. Hieronder zijn verslag.

---

Bagdad, zaterdag 29 januari 2005

15.00 uur (lokale tijd)

Ik zit in het centrum van Bagdad, op het razenddrukke kantoor van de Tammuz-organisatie. Hier wordt alle informatie bijeengebracht van de 1875 Iraakse waarnemers die deze organisatie in het hele land heeft bij de stemlokalen. De buitenlandse waarnemers die hier door de Verenigde Naties en uit Europa naartoe gestuurd zijn, krijgen via dit netwerk voortdurend het laatste nieuws over de gang van zaken in de stembureaus in heel Irak. Een van de mensen die meehelpt alle informatie bijeen te brengen is Vian. Ze maakte in oktober deel uit van de Iraakse delegatie die op uitnodiging van de SP naar Nederland kwam, ter voorbereiding op deze verkiezingen. Ze is gisteren hier in Bagdad gearriveerd uit Erbil in Koerdistan. Nu rent ze hier rond op kantoor om alle informatie zo snel mogelijk door te kunnen geven aan iedereen die daar belang bij heeft. Vian is een van de heel velen die proberen deze verkiezingen tot een succes te maken.

Volgens afspraak hebben de verschillende politieke groepen die aan de verkiezingen meedoen, 48 uur voor het openen van de stembussen hun campagnes gestaakt. Op één na: de terroristen. Hun succes zullen zij afmeten aan het aantal mensen dat ze van de stembus weten weg te houden. In het hele land zullen ze met alle vormen van vreselijk geweld blijven proberen de mensen angst aan te jagen en van de stemlokalen weg te houden.

En dat geweld is soms akelig dichtbij. Zojuist ontplofte er op amper 250 meter van de plek waar ik nu zit een autobom. Een harde knal, rennende mensen, gillende sirenes. Een auto van de Iraakse politie is dit keer het doelwit. Er zijn veel politieagenten en soldaten op straat en weinig mensen. Iedereen begrijpt dat het op dit moment beter is om thuis te zitten. Maar uit de gesprekken die ik in de afgelopen tijd gevoerd heb leid ik af dat ondanks alle onveiligheid morgen veel mensen zullen gaan stemmen. Ik trof eerder vandaag twee broers op straat. Mijn vraag of ze gingen stemmen, vonden ze bijna beledigend. `Als we niet gaan stemmen, zijn we geen mannen. Het moet!'

Ik tref deze dagen veel mensen die we met de SP-delegatie afgelopen april hebben ontmoet tijdens ons werkbezoek aan Irak. Op dit moment zit Jassim al-Helfi naast me. Hij kwam in april naar ons in Erbil toe toen wij daar vanwege de veiligheidssituatie niet naar Bagdad mochten. Als toenmalige plaatsvervangend lid van de Iraakse regeringsraad legde hij ons uit hoe zeer de Amerikanen blunderden bij het aanpakken van het terroristische geweld. Hij heeft sindsdien wel heel veel gelijk gekregen! Nu werkt Jassim de klok rond voor de Volksunie, de progressieve coalitie van een aantal seculiere partijen, die morgen hoopt op een goed deel van de stemmen. Dat zal belangrijk zijn, omdat na de verkiezingen de politiek doorgaat en de stem van progressieve Iraki's daarin van groot belang zijn.

Ook Mohammed Jassim is hier, de hoofdredacteur van de krant van de Communistische Partij en afgelopen oktober onze gast in Nederland. Hij vraagt me de groeten te doen aan iedereen van de SP. Mohammed zegt veel geleerd te hebben van zijn werkbezoek aan Nederland. Met name heeft hij veel gebruik gemaakt in deze campagne van de informatie over hoe je kort en krachtig kiezers kunt bereiken met kranten en folders en posters. Dat is heel nuttig want waar andere verkiezingscombinaties geld vanuit het buitenland krijgen of rechtstreeks door de huidige interim-regering worden gesteund, moet de Volksunie het op eigen kracht doen. Dat betekent weinig optreden op de televisiezenders, maar daarentegen heel veel direct contact.

Overal in het land zijn door de Volksunie verkiezingsbijeenkomsten georganiseerd en verkiezingsfolders uitgedeeld. Deze mensen hebben geweigerd zich te laten intimideren en hebben massa's mensen gesproken over het belang van deze verkiezingen. Ik ben te gast geweest op een aantal verkiezingsbijeenkomsten en heb er een ontzettend goed gevoel aan overgehouden.

Nu wordt het vooral afwachten. Hoeveel mensen zullen het aandurven morgen te gaan stemmen? In sommige delen van het land, zoals Mosoel en Tikrit zal de opkomst laag zijn door alle geweld dat daar heerste. In Koerdistan hebben de Koerdische partijen de situatie goed onder controle en ook in Zuid-Irak lijkt de situatie relatief veilig. Relatief, want er gebeurt voortdurend van alles. Vannacht is er een bom in een school in de buurt van Basra ontploft. De school diende als stemlokaal. Gelukkig dit keer geen doden of gewonden.

Gisterenavond laat ontplofte er een bom, hier in het centrum van Bagdad. Wat daarvan de schade was weet ik nog niet precies. Maar veel mensen sterven op weg naar de verkiezingsdatum. Het leven is hard. Mensen in Irak hebben hun dagelijks leven moeten aanpassen aan het vele geweld dat er is. In Bagdad horen knallen en ontploffingen nu al een erg lange tijd bij het stadsgeluid - en dat zal de komende dagen wel niet anders zijn.

Toch verwachten de waarnemers hier op het Tammuz-kantoor dat veel mensen het zullen aandurven om morgen te gaan stemmen. Het helpt dat groot-ayatollah Sistani, de machtige geestelijk leider van de Shi'iten, heeft laten weten dat stemmen een religieuze plicht is. Hij heeft niet gezegd op welke combinatie mensen moeten stemmen. Dat mogen ze zelf uitmaken - als ze maar gaan stemmen, zo luidt zijn fatwa die veel indruk heeft gemaakt.

Op straat wordt het weer wat rustiger. Een collega grapt hier dat het dit keer maar een `autobommetje' was, met relatief weinig gevolgen. Of dat de rest van de dag zo blijft? We zullen het zien. Voorlopig is er nog werk zat hier in Bagdad. Ik laat snel weer wat van we horen.
---

Bagdad, 28 januari 2005

De straten in Bagdad lijken anders dan anders. Het is niet druk, de meeste winkels zijn dicht en er zijn niet zo veel mensen op straat. De reden is niet alleen dat het vandaag vrijdag is, de islamitische zondag, maar ook dat de verkiezingen overmorgen al zijn. Dat levert merkbaar veel spanning op. "In sommige wijken in Bagdad durven niet alle mensen te gaan stemmen, zoals in Al Doorah. Dat is een gevolg van de geweldsdreiging. In veel wijken zoals in Al Thawrah (ook bekend als Sadr City, met meer dan 2 miljoen inwoners) zullen de meeste burgers stemmen," zegt Suzan een vrijwilligster bij de Tammuz Organisatie. Tammuz heeft een enquête over deelname aan de verkiezingen gehouden. Daaruit bleek dat 70 % van de geënquêteerden gaat stemmen. Vanavond zijn strenge maatregelen genomen. Sommige bruggen zijn gesloten. De wegen naar de stemlokalen zijn geblokkeerd. De hele dag rijden Hammers en auto's van de Irakese politie met gillende sirenes door de straten. Bagdad, 28 januari 2005: vergadering organisatie Tammuz Vergadering organisatie Tammuz

Bij de Tammuz-organisatie is het echt druk. Tammuz heeft 1875 waarnemers, controleurs en begeleiders voor de verkiezingen onder haar hoede. De vergaderingen zijn dagelijks en die van vandaag heb ik bijgewoond . Jassim Al Halfy is de voorzitter van een bestuur van zestien leden, waaronder secretaresse Vian Al Sjeich Ali. Vian maakte afgelopen oktober deel uit van een delegatie van zeven leden die op uitnodiging van de SP in Nederland was om ervaring over de verkiezingen in Nederland op te doen. Jassim verwacht van Tammuz een grote bijdrage aan het leveren van informatie over het verloop van de verkiezingen. De 1875 vrijwilligers krijgen toestemming om gedurende de hele verkiezingsdag aanwezig te zijn in stemlokalen overal in Irak. Vanuit dorpen en steden in de achttien provincies verstrekken ze informatie aan de regionale afdelingen van Tammuz, die de informatie doorgeeft aan Tammuz in Bagdad. Tammuz werkt samen met "The Independent Electoral Commission of Iraq" van de EU.

Vanavond is het stil geworden bij het gebouw waar ik verblijf. Ik sta op het balkon. Beneden zie ik niemand op straat. Boven me schijnt een maan in een heldere lucht zo fel dat ik de helikopter kan zien. Het hoge geluid van de helikopter stoort het telefoongesprek vanuit Nederland dat ik met mijn vrouw voer. Bagdad slaapt vroeg met hoop op vrede en de hoop dat de verkiezingen een stap in de goede richting zullen zijn.

---

Bagdad, 27 januari 2005

De reis van Basra naar Bagdad is 600 kilometer lang en voert door de provincies Mies aan en Waspit. Basra en Bagdad lijken op elkaar door de vele verwoeste gebouwen. Er is veel armoede te zien in de vele dorpen en steden waar ik langs kom. De huizen, meestal van klei, beschikken niet over een aansluiting op het riool of over stromend water. Er ligt heel veel land braak en er zijn weinig boomgaarden meer te zien. Als je wilt weten wat de erfenis van de dictatuur, de vijfentwintig jaar oorlog en de internationale sancties is, dan kun je die gemakkelijk herkennen langs de weg in zuid-Irak.

Onderweg ging het gesprek met medepassagier Jader en chauffeur Abo Hussein natuurlijk over de vrijheid na de val van de dictatuur, de hoop op verbetering van de kwaliteit van het leven en vooral over de verkiezingen. Opnieuw werd me duidelijk dat de verkiezingen onder de bevolking leven. "We hebben nu een historische kans," zegt Jader. Hij is de eigenaar van de auto en ziet dat het levenspeil van veel Irakezen verbetert na de val van Saddam. Ons gesprek wordt meermalen onderbroken door controles door de Irakese politie en het Irakese leger op de snelweg. Ze vragen netjes onze identiteitspapieren. Langs de weg zijn er spandoeken en posters over de verkiezingen te zien, maar dichtbij Bagdad worden die minder. De chauffeur heeft haast om op tijd terug te kunnen naar Basra, omdat `s avonds na acht uur geen verkeer is toegestaan tussen de provincies. Dit duurt tot en met maandag, de dag na de verkiezingen. Abo Hussein kan niet opschieten want hij moet achter een Amerikaans konvooi blijven rijden. Het is verboden om een Amerikaans konvooi in te halen. Ze zijn bang voor zelfmoordchauffeurs.

In Basra hoorde ik niet vaak de hoge geluiden van de sirene en er was geen geweervuur te horen. Hier in Bagdad wel. Dicht bij mijn verblijfplaats hoor ik eerst het hoge geluid van geweervuur en kort daarna de doordringende sirenes. Vandaag gaat het uitgaansverbod in. Vanaf zeven uur `s avonds.

De media in Bagdad zijn bezig met de verkiezingscampagne. "We hebben onze campagne gevoerd via rechtstreekse contacten met de mensen," zegt Mohammad Jassim, lid van het bestuur van ICP en hoofdredacteur van de krant Tareek Al Shaab. "Zou de situatie normaal zijn dan zou de Volksunielijst een hoog percentage van de stemmen krijgen. De gewone burger is kwetsbaar voor de bedreigingen. Maar als angst heerst dan zakt het opkomstpercentage. De meeste sji'ieten worden niet door angst afgehouden om te stemmen. Zij beschouwen de verkiezingen als een `religieuze taak' zoals Al Sistani zei."

In het kantoor van de Tammuz vereniging zijn de activisten druk bezig. Vian kwam gisteren naar Bagdad om een bijdrage te leveren aan de spoedcursus voor de verkiezingswaarnemers die door Tammuz wordt georganiseerd. Tammuz heeft de taak gedragen om 190 waarnemers te trainen.

---

25 Januari 2005

Onderweg van Koeweit naar de grote zuid-Irakese stad Basra merk je duidelijk het verschil in levenspeil tussen twee volkeren. In de woestijn van Koeweit staan langs de kant van de weg bij honderden tenten, waar moderne levensmiddelen zoals generatoren en watertanks te koop zijn, nieuwe auto's geparkeerd. "Wat is dat?" vraag ik Abo Rashid, mijn chauffeur. "Dat zijn mensen uit Koeweit, ze genieten van hun vakantie in de lente in de woestijn," antwoordt hij. Voor binnenkomst van Basra zie je verschillende oliebedrijven en brandende aardgas affakkelinstallaties. Maar de bevolking van Basra heeft bijna niks van die enorme waarde van de grondstoffen. Armoede is troef. Bij de grens al komen kinderen massaal op je af om voor een paar centen je bagage te dragen naar een andere taxi. In de stad tref ik overal resten van vernietiging. Er heerst chaos. Ook zijn er ontelbare spandoeken en vanaf affiches en graffiti op de muren van de stad wordt opgeroepen om te stemmen bij verkiezingen van zondag. De straten zijn vol auto's, de markten druk met mensen op zoek naar een koopje.

In het gebouw van de vakbond in Basra zetelt een speciale commissie die de vakbondsdeelname aan de verkiezingen regelt en hard aan het werk is met de distributie van brochures, het houden van vergaderingen, het uitvoeren van plannen. De vakbonden vormen een deel van de provinciale progressieve lijst die verder bestaat uit vier democratische partijen. Het symbool is een palmboom met groene takken. "De lijst bestaat uit 41 kandidaten. We gaan proberen de 41 zetels van de provincieraad te veroveren," zegt Ahmed Kudhair, de woordvoerder van de verkiezingencommissie van de Democratische lijst. Deze partij, is volgens Ahmed, in een nek aan nek race gewikkeld met de shi'itische lijst.

De provincie Basra telt twee en een kwart miljoen inwoners en er zijn 800.000 kiesgerechtigden Meer dan 40 lijsten zijn voor provinciale verkiezingen ingediend. Volgens Ahmed gaan er twee op kop, de Sjiieten en de Democraten. Voor de landelijke verkiezingen steunen de vakbonden van Basra de Volksunielijst en naar verwachting van de vakbonden zal die lijst een goed resultaat boeken. "Dat komt omdat veel van intellectuele figuren van Basra en de vakbeweging historisch bekend staat als progressief. Over het algemeen is het volk van Basra tolerant, open en kritisch."

De vakbonden, progressieve bewegingen en bekende figuren hebben een goede campagne gevoerd, grote vergaderingen belegd, veel pamfletten uitgedeeld, huis aan huisbezoek gedaan en veel spandoeken opgehangen. "We zijn de enige lijst die zoveel grote bijeenkomsten heeft georganiseerd.

Op provinciaal niveau, vertelt Hayder, lid van de commissie, dat de lijst de namen van alle 41 kandidaten openbaar heeft gemaakt in een brochure. Dat heeft niemand van de andere lijsten gedaan. Ook niet op landelijk niveau. Ongewoon nieuws voor Nederland, hier een nieuwtje. Hayder verwacht dat in de eerste uren van de verkiezingsdag weinig stemmers komen opdagen, maar als alles goed gaat komen mensen massaal.

De angst heerst en dat blijkt ook vanavond als om tien de sirene het ingaan van het uitgaansverbod afkondigt. Het duurt tot vier uur in de ochtend. Voor veel mensen is dit een teken dat er nog veel veiligheidsmaatregelen nodig zijn. Maanden geleden probeerden terroristen om ook Basra onveilig te maken. "Maar dat lukte hun niet" volgens mijn de taxichauffeur, als we op weg zijn naar mijn hotel. "Er werd een bomauto ontdekt voor dat deze ontplofte."
---

10 januari 2005

De situatie in Irak is ingewikkeld. Van buitenaf bezien lijkt het slechter te gaan. Er zijn machten die daar belang bij hebben: aanhangers van het ex-regime en de omringende landen hebben geen belang bij het proces van democratisering. Van de andere kant ziet de meerderheid van het Irakese volk dit als de enige mogelijkheid om een nieuwe democratie op te bouwen. Het is een zaak van leven of dood. In dit geheel spelen de VS geen positieve rol. Zij zijn niet in staat om het overleven van de bevolking te verlichten. Irak is niet veilig, voorzieningen functioneren niet en er is een enorme werkloosheid en corruptie.

Na de val van de dictatuur hoopten de mensen dat er snel stappen genomen zouden worden om de macht en invloed van de Saddamkliek te beëindigen. Zij snakten naar een nieuw leven, naar veiligheid, vrijheid, werk en voorzieningen. Ze hoopten op een nieuwe, gekozen regering, op bestuurders met schone handen en op een effectieve aanpak van de misdaad. In plaats daarvan liep de bevrijding op chaos en plunderingen uit, op de ontbinding van het leger en de politie door de Amerikanen. Gewone burgers kregen de indruk dat Amerika hun hoop en verwachtingen niet wilde realiseren. Alleen de sterke sociale relaties en de traditie van de Irakezen om elkaar te steunen zorgen ervoor dat de Irakese maatschappij niet uiteen valt.

Na de val van Saddam ontstond er een vacuüm en de religieuze partijen, vooral die pro-Iran zijn, wilden dit vacuüm vullen. De aanhangers van Saddam hielden zich schuil. Ze trainen strijdgroepen met steun van Syrië, werken samen met extreme religieuzen en maken gebruik van de interventie vanuit Iran om hun slag te kunnen slaan en de opbouw van een nieuwe maatschappij te belemmeren. Onder het mom van `verzet' doen zij er alles aan om te voorkomen dat er een nieuw, democratisch Irak ontstaat. Ondertussen zijn ze bereid om met de Amerikanen samen te werken om opnieuw de macht in handen te krijgen.

Nog steeds zitten aanhangers van het ex-regime op hoge posities binnen ministeries, in het ambtenarenapparaat en bij andere overheidsinstellingen. Alleen de top van het apparaat is vervangen. De Amerikanen tolereren deze situatie en hebben geen drastisch einde weten te maken aan de corruptie. Stappen in democratische richting stagneren. Volgens geruchten hebben de nieuwe bestuurders 70 procent van de financiële middelen die beschikbaar zijn gesteld voor wederopbouw, in hun eigen zak gestoken.

Al deze problemen bemoeilijken het werk van progressieve partijen die ervoor hebben gekozen om na de val van S ad dam een bijdrage te leveren aan de democratisering van Irak. Alle partijen, ook de religieuze, die daar een bijdrage aan willen leveren, putten hun kracht uit de steun van het volk. Een merendeel van het volk wil de maatschappij opnieuw opbouwen en ondersteunt hen.

De Interim-grondwet is een belangrijke verworvenheid van het Irakese volk. Verkiezingen worden daarin aangegeven als het middel om tot een nieuwe regering te komen, een grondwet vast te stellen en daarover een referendum uit te schrijven. Daarna kunnen een nieuw parlement en een nieuwe regering worden gekozen die een einde kunnen maken aan de bezetting en het proces van wederopbouw kunnen leiden.

Extreme religieuzen en aanhangers van Saddam beseffen dat dit hun einde zal worden. Ze maken misbruik van de problemen, van de grote werkloosheid en de fouten van de Amerikanen. Over hun werkelijke doelen zwijgen ze, maar ze doen er alles aan om te voorkomen dat de verkiezingen plaats zullen vinden en zij hun macht kwijtraken. Deze groeperingen beschikken over aanzienlijke financiële middelen en recruteren huurlingen op grote schaal.

Het volk van Irak verzet zich met politieke middelen. In Koerdistan en in het midden en zuiden van het land is men de mening toegedaan dat geweld de bezetters een alibi verschaft om langer te blijven. Men is van mening dat geweld nu tegen de belangen van het volk indruist. Aan de ene kant staan de vertegenwoordigers van religieuze, Koerdische partijen en democratische partijen. Aan de andere kant staan de aanhangers van Saddam en extreme religieuzen die steun krijgen van Syrië en Iran.

Om het vertrouwen van de burgers te winnen moet de werkloosheid effectief worden bestreden, moeten de voorzieningen snel weer werken, moet er brandstof en elektriciteit beschikbaar zijn en moeten er snel maatregelen tegen corruptie worden genomen. De burgers vormen de basis bij de terreurbestrijding. Als zij vooruitgang ervaren, zal het vertrouwen in de regering toenemen en zal de voedingsbodem voor terreur wegvallen. De Amerikanen keken toe toen de situatie in Fallujah en Najaf escaleerde. Zij traden veel te laat op, waardoor veel onschuldige burgers het slachtoffer werden en collectief bestraft werden. Ook nu sterven veel onschuldige burgers, in Mosul en andere plaatsen.

De strijd tegen aanhangers van Saddam en de extreme religieuzen is allereerst een politieke en economische kwestie. Daarnaast moeten de misdadigers streng aan worden gepakt. De Irakezen wantrouwen de Amerikanen en vragen zich af waarom de Amerikanen de zaken zo weinig serieus aanpakken. Zij spelen groeperingen tegen elkaar uit, zijn gericht op het redden van hun eigen hachje ten koste van het Irakese volk dat geen uitzicht op vrede heeft.

De meeste burgers hebben nog geen duidelijke keuze gemaakt, maar zijn bereid om stem uit te brengen. Wat echter ontbreekt, is kennis over het verkiezingsproces en de partijprogramma's. De burgers hebben na de val van Saddam gezien wie de plunderingen hebben uitgevoerd en wie zijn macht heeft misbruikt. Veel partijen worden beschuldigd van machtsmisbruik. De Communistische Partij daarentegen wordt beschouwd als een `witte lijst', zonder plunderaars of corrupte lieden.

In december 2004 vond een vergadering plaats van de zestien grootste partijen van Irak. De communisten stelden voor om een nationale coalitielijst voor de verkiezingen op te stellen. Dit voorstel haalde het echter niet, waardoor nu meer dan honderd lijsten deelnemen aan de verkiezingen. Negen van hen vormen coalities, de anderen zijn individuele partijen.

De sji'itische lijst bestaat onder andere uit Sciri, INC en twee Dawa partijen. Deze lijst doet het voorkomen alsof Al Sistani hen zou ondersteunen. In werkelijkheid is dat niet zo. Al Sistani roept de mensen weliswaar in een fatwa op om deel te nemen aan de verkiezingen, maar ondersteunt geen specifieke lijst. In de ogen van veel Sji'iten bestaat de Sciri uit aanhangers van het Iranese regime. De voorzitter van het INC is verwikkeld in een financieel corruptieschandaal in Jordanië. De meeste Irakezen zijn hiervan op de hoogte. Deze twee zaken zullen van invloed zijn op de verkiezingsresultaten van deze coalitie.

De lijst van interim-president Allawi bestaat uit een coalitie van zes bewegingen. De Koerdische lijst is een coalitie van elf partijen en bewegingen. De communisten vormen een coalitie met een christelijke partij en 275 onafhankelijke linkse personen, die zich De Volksunie noemt. De lijsttrekker is Hamid Majeed Mussa. Deze vier coalities zullen naar verwachting de meeste stemmen krijgen. Het nieuwe parlement van Irak zal uit 275 zetels bestaan. Daarnaast vinden er ook provinciale verkiezingen plaats.

In Koerdistan zullen naast de landelijke verkiezingen ook verkiezingen plaatsvinden voor het Koerdische parlement, waarvoor 111 zetels te verdelen zijn.

Er kunnen in totaal 30 miljoen stemmen worden uitgebracht; 14 miljoen voor de landelijke verkiezingen, 13 miljoen voor de provinciale verkiezingen en 2 miljoen voor Koerdistan. Binnen Irak worden 7 duizend verkiezingscentra opgetuigd met in totaal 30 duizend stembureaus. Een miljoen Irakezen in het buitenland kunnen hun stem uitbrengen. In Nederland zullen ongeveer 35 duizend Irakezen op drie plaatsen hun stem uit kunnen brengen.

Tot zover de berichtgeving uit de eerste hand over Irak. Ik ben tijdelijk weer in Nederland en vertrek op 21 januari opnieuw naar Irak om de verkiezingscampagne van De Volksunie te ondersteunen en aanwezig te zijn bij de verkiezingen.

---

Bagdad, 27-28 december 2004

Na 2 dagen regen is het vandaag schitterend weer. Aan de rand van Bagdad is de spanning voelbaar. Om uit de buurt van Amerikaanse konvooien te blijven doen bestuurders hun best om zo snel mogelijk de brug over te komen. De controles, de luid toeterende auto's en de verkeerschaos vormen een aanslag op je gezondheid.

Op het hoofdkantoor van de Irakese Communistische Partij (ICP) is het een gaan en komen van mensen die verkiezingenpamfletten, kalenders en ander campagnemateriaal komen halen. Jassim Al Halfy, lid van het centraal comité van de ICP, verwacht een goed verkiezingsresultaat te boeken. Gisteren verschenen in de kranten die in Bagdad circuleren de verkiezingslijsten. Naast 9 coalities, zijn er maar liefst 98 partijen en zelfs personen die zich kandidaat hebben gesteld. Bij de organisatie `Tammuz' zijn de leden nog steeds druk bezig met het houden van verkiezingsenquête's onder studenten. De resultaten geven aan dat het wel eens een nek-aan-nek race zou kunnen worden tussen de grote coalities. De linkse Volksunie staat op ongeveer 17 procent. Het percentage studenten dat zegt niet te gaan stemmen, komt uit op 15 procent, aldus Um Massar die verantwoordelijk is de steekproef.

In Bagdad heeft zich vanmorgen een hevige explosie voorgedaan ten gevolge van een autobom. Onder weg naar het internetcafé werd er hevig geschoten. Overal huilden sirene's van politieauto's, het wemelde van Amerikaanse Hammer's (pantservoertuigen) en in de lucht hingen helikopters. `Het leven gaat door ondanks de ontploffingen en de schietpartijen', zei ik gisteren in een telefoongesprek met mijn vrouw in Nederland. Terwijl ik haar belde om haar geluk en gezondheid te wensen en haar gerust te stellen, hoorde zij het geweervuur in de Al Nidhal-straat waar ik stond te bellen.

Het hoofdkantoor van de Iraqi Trade Union in de wijk Al Karrada in Bagdad lijkt wel een bijenkorf. Mensen lopen in en uit. Volgens Hadi Saleh, die verantwoordelijk is voor buitenlandse relaties, houdt de drukte verband met de verkiezingen van januari. Saleh en vijf andere leden van het bestuur van de Iraqi Trade Union zijn van plan om op de Volksunielijst te stemmen, die een coalitie is van het Irakese Nationale Akkoord, de ICP en de Arabisch Sociale Beweging. De ITU organiseert op verschillende plaatsen publieke bijeenkomsten over de verkiezingen. Vorige week heeft de Volksunie een publieke bijeenkomst in Alshaab Stad en Althawra City (Al Sadr City) georganiseerd, waaraan respectievelijk 3 duizend en 2 duizend mensen deelnamen. Ondanks het feit dat de Islamitische Partij, die zich vooral op soennieten in de opstandige driehoek richt, zich uit de verkiezingsstrijd heeft teruggetrokken, gaat de Volksunie door. Saleh verwacht dat het geweld aanhoudt en er niet op alle plaatsen gestemd zal worden eind januari. Wat de 850 duizend leden van de ITU betreft, verwacht hij een behoorlijke opkomst.

Terug in een taxi vertelt de chauffeur mij over een grote bomaanslag die gisteren plaatsvond. `Ik heb geen flauw idee wanneer en waar mij iets ernstigs zal overkomen, maar ik heb geen andere keus dan te werken om mijn gezin te onderhouden.'

---

Bagdad, 22 december 2004

Vanochtend, de zon stond hoog aan de hemel, ben ik met mijn chauffeur Abbas naar Bagdad gereden. Onderweg hadden we een prettig gesprek, terwijl hij mij wees op de restanten van de olietankauto's en bussen die onlangs beschoten en in brand gestoken zijn. We passeerden de enige brug aan de zuidkant van Bagdad, die de stad verbindt met de provincies Wasit, Misan en Basra. Gisterenavond moesten we anderhalf uur wachten voordat wij met ons busje toestemming kregen om van Bagdad naar Aziziyah te reizen.

lange file Verbaasd over het lange wachten vroeg ik aan Tarik, een medepassagier, waarom er maar een kleine brugje is om de Diyala rivier over te steken? "Omdat de Amerikanen het zo willen", antwoordde Tarik. "Ze zouden gemakkelijk meerdere bruggen kunnen aanleggen en burgers van brandstof kunnen voorzien, maar ze doen het doodeenvoudig niet." Alle burgers lijken deze mening toegedaan. De Amerikanen lijken er op uit te zijn om de bezetting voort te laten duren. En wat kunnen burgers daaraan doen? Deze vraag houdt de doorsnee burger bezig. Elke keer opnieuw hoor je verhalen over de erbarmelijke omstandigheden waaronder zij leven ten gevolge van het gebrek aan veiligheid, brandstof, de toename van de corruptie en de zwarte handel.

Heeft het land en het volk baat bij verkiezingen? Velen geven daar een bevestigend antwoord op. Indien er tenminste goede kandidaten zijn en het proces eerlijk verloopt. Maar wie moeten er dan op de lijst staan? Een groot deel van de bevolking weet weinig van de verkiezingen. Maar veel burgers zijn een en al oor, wanneer je hen vertelt over het hoe en waarom van de verkiezingen, over partijen, de lijstverbindingen en de programma's.

In totaal zijn er meer dan honderd lijsten. Twee dagen geleden werd het overzicht officieel bekend gemaakt. Vier partijen en coalities lijken er werkelijk toe te doen: de Koerdische lijst, bestaande uit zeven partijen; de sji'itische lijst (Scirri, de Dawa-partij met Chalabi); de lijst van de huidige regering (Ayad Alawi), en De Volksunie (Communistische Partij en onafhankelijke democraten en progressieven. Volgens de Al Sabah-krant, staan deze combinaties ook op de nummers een tot en met vier op de officiële lijst van verkiezingsdeelnemers

Om mijn verslag te schrijven ging ik op zoek naar een internetcafé. Tijdens mijn zoektocht hoorde ik tot twee maal toe geweervuur. Net als alle andere voetgangers, chauffeurs en winkelhouders liet ik me niet van de wijs brengen. Gelukkig vond ik snel een internetcafé met een generator, zodat ik mijn verslag kon schrijven. Het café zat vol. Naast mij zaten twee dames met hoofddoeken achter een computer.

Op wie ga je stemmen? Lang niet iedereen weet deze vraag te beantwoorden. Dit is voornamelijk het gevolg van het gebrek aan informatie bij burgers over de lijsten en de kandidaten. Bij een enquête die door `Tamuz' aan de Technische Universiteit van Bagdad gehouden werd, bleek dat ook onder studenten het gebrek aan kennis erg groot is. Uiteindelijk kreeg de Volksunie 17 procent van de stemmen van de studenten die aan de enquête meededen.

De explosies in Karbala, Najaf of het laatste nieuws uit Mosul hebben Maar een beperkte invloed op het dagelijkse leven van de meeste Irakezen. Deze gebeurtenissen raken vooral de mensen ter plekke. De rest van de bevolking gaat verder met waar zij mee bezig is. Het dagelijkse leven is voor de meeste mensen hier zo ingewikkeld dat zij het geweld op de koop toenemen.

---

19 December 2004

Vandaag ben ik naar Bagdad gegaan om een familielid te condoleren met de dood van zijn broer die door terroristen werd vermoord. Onderweg zagen we de restanten van verschillende bussen en auto's die de afgelopen tijd door terroristen zijn vernield. Ondanks die beelden en de verkeerschaos in Bagdad, raakte ik met drie medepassagiers in een geanimeerde discussie over de verkiezingen. Lang ben ik overigens niet gebleven in de hoofdstad omdat ik voor zonsondergang terug wilde zijn in Aziziyah.

In Aziziyah vond gisteren een verkiezingsbijeenkomst plaats van de 'Volksunielijst' (Ithaad Al Shaab). De lijst is tot stand gekomen op initiatief van de Irakese Communistische Partij (ICP) en voert als leus: Vrede, Democratie en Broederschap tussen mensen van verschillende nationaliteiten. In een zaal met meer dan 200 aanwezigen, waaronder ook vertegenwoordigers van politieke partijen, werd ingegaan op vragen die betrekking hadden op allerlei kwesties die met verkiezingen te maken hebben. Twee dagen geleden was ik bij een dergelijke bijeenkomst in Koet, de provinciehoofdstad van Wasit. In de stad hingen opmerkelijk veel verkiezingsspandoeken van de ICP.

Sinds 7 dagen is het 's nachts echt koud. De temperatuur ligt net boven het vriespunt, terwijl er een gebrek is aan brandstof en aan elektriciteit. Om over de prijzen daarvan maar niet te spreken. Burgers bekritiseren de Amerikanen en de voorlopige regering: "Na meer dan anderhalf jaar van de val van de dictatuur, ontbreekt het ons aan veiligheid, is er aan alles gebrek en zit meer dan de helft van de mensen zonder werk", aldus Khalil, een inwoner van Aziziyah."Maar wij hopen dat er na de verkiezingen een sterke regering aantreedt".

Gisteravond was ik op uitnodiging aanwezig bij een sji'itische religieuze groep. We hebben samen een warme maaltijd gebruikt en hebben standpunten uitgewisseld over de verkiezingen. Iedereen uit die hoek beschouwt deelname aan de verkiezingen als een religieuze plicht. De hoogste leider van de sji'iten, Al Sistani, heeft een fatwa uit doen gaan waarin hij zijn aanhang oproept om het verkiezingsproces te respecteren en in januari te gaan stemmen.

---

Aziziyah, 14 december 2004

Wanneer de weg van Erbil naar Baghdad veilig zou zijn, zou ik de reis die ik twee dagen geleden maakte als een sprookje betitelen. Het landschap was prachtig, de zon scheen en de temperatuur was aangenaam.

Maar Abo Aziz, mijn chauffeur, was op zijn hoede en tipte mij om mijn geld en pas te verbergen achter het dash board. Uit angst voor terroristen die op onverwachte momenten toe kunnen slaan. Gelukkig kwamen we halverwege de dag zonder problemen in Bagdad aan.

Ik voel me opgelucht. Net als in april rijden er veel auto's en is het verkeer een grote chaos. Nieuw zijn de auto's van de Irakese politie met het hoge, gillende geluid van sirenes. Ik ga langs bij de Tammuz-vereniging, waar ik een Iraakse Nederlander tref bij wie ik overnacht. De Hammer-auto's met Amerikaanse militairen rijden op hoge snelheid door de stad, net als de politieauto's. Iedereen waarschuwt me minimaal 25 meter uit hun buurt te blijven.

In Bagdad is een tekort aan benzine en elektriciteit. Rijen auto's wachten op hun beurt bij benzinestations die enorme prijzen rekenen. Om die redenen heeft mijn chauffeur een jerrycan met 40 liter benzine gevuld toen hij uit Erbil vertrok. In Bagdad hoor je om de havenklap ontploffingen en schietpartijen. Mijn gastheren zijn daaraan gewend en laten zich daardoor niet uit hun gewone doen brengen.

In elke straat van Bagdad zie je dat de verkiezingen in aantocht zijn. Verkiezingsleuzen en oproepen om te gaan stemmen, kom je overal tegen. Je komt bekende en onbekende namen van partijen en kandidaten tegen. In bussen, koffiehuizen en bij mensen thuis wordt er over de verkiezingen gesproken en de meeste mensen zijn van plan om te gaan stemmen.

De Amerikanen worden door de bevolking verantwoordelijk gehouden voor het gebrek aan veiligheid, de prijsstijgingen en de werkloosheid. Drie dagen geleden kwam het bij een basisschool in de wijk Al Shaab tot een uitbarsting. Leerlingen van de school veroorzaakten een rel door stenen naar de Amerikaanse militairen te gooien. Ik spreek een man die het helemaal gehad heeft met de yankees. Als leraar afgestudeerd, werkt hij nu als bouwvakker voor 3 dollar per dag.

Na twee dagen verlaat ik Bagdad om naar Aziziyah te gaan dat 80 kilometer ten zuiden van de hoofdstad ligt. Een van mijn familieleden daar heeft een pc, zodat ik verder kan schrijven aan dit verslag. Toen ik in Bagdad zat te schrijven, viel de elektriciteit uit en was ik mijn tekst kwijt. In de taxi raakte ik met vier passagiers in gesprek over het belang van de verkiezingen. Mijn medereizigers twijfelen aan de goede bedoelingen van de Amerikanen die het terrorisme als motief zouden misbruiken om hun aanwezigheid te rekken.

In Aziziyah en de zuidelijke provincies is het veilig volgens de eigenaar van een internetcafe. Maar elektriciteit is er gemiddeld maar een uur per dag naar zijn zeggen. Daarom heeft hij ten einde raad maar een generator aangeschaft. Werkloosheid en gebrek aan benzine, ook in Aziziyah.