Amsterdam-Binnenstad
HomePage PvdA Amsterdam-Centrum

PERSBERICHTEN NOTITIES

Begroting 2005: rommelig maar succesvol

28 januari 2005

140.000 Euro om ID-banen bij wijkcentra en welzijn om te zetten in reguliere banen; het overeind houden van 'additioneel buurtbeheer';een Fonds voor behoud en herstel van Gemeentemonumenten; 75.000 Euro voor de autovrije dag...

Verslag door Winfred van de Put.
Dit is nog niet eens de volledige opsomming van de moties en amendementen die de PvdA fractie bij de begroting van 2006 heeft binnengehaald: het waren in totaal 20, al dan niet samen met andere partijen ingediend. Alleen moties en amendementen die door de PvdA werden gesteund zijn aangenomen. Dit gebeurde vaak met de coalitiepartijen (D66 en de VVD) en soms met Groenlinks. Genoeg reden om tevreden te zijn met de uitkomst van de begroting zou je zeggen. Handige overzichten: http://www.centrum.amsterdam.nl/smartsite.dws?id=6117 (moties) en http://www.centrum.amsterdam.nl/smartsite.dws?id=6229 (amendementen).

Toch, als je het Parool van zaterdag 18 december opslaat lijkt het alsof de deelraad in het algemeen, en onze fractie in het bijzonder, er een potje van heeft gemaakt. Wij zouden er het beste aan doen op te stappen en het bestuur van de binnenstad weer aan de centrale stad over te laten.

Het deelraadsvijandige periodiek trekt hier geen juiste conclusie. Zeker als je kijkt naar de belangrijke zaken die wij voor ons stadsdeel hebben binnengehaald. Het begrotingsproces is wel rommelig verlopen. Dat leidde tot ergenis bij een aantal partijen. Er werd zelfs getwijfeld aan het democratisch gehalte van de coalitie. Wij willen als fractie graag uitleggen wat er precies is gebeurd. Het is een ingewikkeld verhaal.

Verwarring rondom de dekking

De eerste fout die we maakten in deze begroting was onze dekking. Verleden jaar was afgesproken dat de algemene reserve 4 miljoen Euro groot zou moeten zijn. Het bleek dat deze reserve naar 6 miljoen zou groeien in 2005. Ongeveer een miljoen van deze algemene reserve gebruikten wij om onze voorstellen mee te financieren. De reserve bleek - na enkele nieuwe berekeningen en verwijzingen naar in de jaarrekening weggestopte opmerkingen- nauwelijks uit te komen boven het bedrag dat was afgesproken. Wij gingen niet zonder meer accoord met deze interpretatie. Het was wel de reden dat onze coalitiepartners niet mee wilde gaan met onze voorstellen.

Ondertussen had Groenlinks een tegenbegroting bedacht. In deze tegenbegroting stonden veel voorstellen die overeen kwamen met onze ideeën. Groenlinks haalde het geld voor de dekking van haar voorstellen uit de inrichting van de openbare ruimte. Wij waren daar op tegen: de kwaliteit van de inrichting van de openbare ruimte vinden wij belangrijk en het is ook een speerpunt voor onze coalitie.

Wij wilden in een overleg met Groenlinks duidelijkheid of zij bereid waren om te zoeken naar een andere dekking en mee wilde gaan met onze amendementen. Dit gesprek verliep goed. Na dit gesprek bleken de coalitiepartijen wel bereid te zijn om verder te praten. Hierdoor is het ons gelukt om de VVD en D66 te binden aan het redden van de ID-banen. Een aantal andere moties dienden we samen in met Groenlinks.

De houding van het Dagelijks Bestuur en de oplossing van het CDA

Het Dagelijks Bestuur gaf bijna alle voorstellen een negatief advies. Het gevolg van deze houding van het DB was dat de raad deze adviezen grotendeels negeerde. Op het laatste moment bleken de gevonden dekkingen toch een probleem. De oplossing kwam van het CDA raadslid Jan Koning. Hij kwam er achter dat een tekort op het parkeerfonds van voorgaande jaren in 2005 versneld werd afgelost. Hij stelde voor om dit in een normaal tempo te doen. Het doel wat hij er zelf voor had gevonden was niet zo handig. Hij ging met een aantal andere bestedingen van onze amendementen en van die van Groenlinks accoord. Dit gebeurde allemaal nog geen dag voor de begrotingsbehandeling.

De avond van de begroting

Het verloop van de 'begrotingsvergadering' was ronduit absurd. De begroting kwam pas na 12 uur aan bod. Tussen 12 en 2 bleek dat de dekking van Jan Koning door het DB werd afgekeurd. Het DB vond dat de dekking geld aan de inrichting van de openbare ruimte onttrok. Dit was opmerkelijk omdat het DB dit argument niet bij een eerder advies bij het amendement van het CDA gebruikte. In de stemming hebben wij uiteindelijk onder meer de eerdergenoemde amendementen binnengehaald. Daarnaast steunde we en een behoorlijk aantal amendementen van Groenlinks.

The day after.......

De coalitie-partijen waren niet blij. De stemming ging ook veel te haastig. Er is toen overleg geweest tussen de coalitie-fractievoorzitters en het DB. Tijdens dit overleg bedacht men een aantal aanpassingen van de amendementen. Het ging om veel Groenlinks amendementen. Daarnaast betrof het ook een voorstel van het CDA over afvalbakken, dat wij van harte ondersteund hadden. Het ging met name over wijzigingen die de dekking betroffen. De inhoud van de aangenomen amendementen bleef overeind.

Het overleg tussen de coalitie en het DB en de publiciteit

Over de afspraken die bij dit overleg zijn gemaakt is een en ander in de krant verschenen. Er was een verslag van het overleg rondgestuurd. Dit verslag bestond uit twee delen. Enerzijds ging het over andere dekkingen van amendementen. Anderzijds ging het verslag over de omgang tussen coalitiepartijen en het Dagelijks Bestuur. Van deze 'omgangsregels' zijn enkele voorbeelden in het Parool geciteerd. Het ging om afspraken die niet het predicaat 'democratisch' verdienen. Bijvoorbeeld: de coalitie- fracties maken afspraken over punten waarop ze zich profileren en bij de discussie daarover zou de uitkomst van te voren vaststaan. Een andere 'afspraak' zou neerkomen op het feitelijk uitsluiten van GroenLinks.

De fractie van de PvdA hecht er zeer aan te stellen dat zij deze afspraken niet heeft onderschreven. De Partij van de Arbeid sluit geen enkele democratische partij uit, Daarnaast en er is ook geen sprake van voorgekookte discussies in de deelraad waarvan de uitkomsten al van tevoren vast zouden staan.

Wel is het niet meer dan normaal dat wij de coalitiepartners op de hoogte houden en dat wij in eerste instantie met hen tot afspraken proberen te komen. Dit geldt natuurlijk ook voor VVD en D'66.

De raadsvoordrachten van het DB en van de coalitiepartijen

Het Dagelijks Bestuur is na deze bijeenkomst - zonder dat de fractie ingestemd had met de voorgestelde afspraken - gekomen met een raadsvoordracht om de aangenomen begroting op een aantal punten te wijzigen. Aangezien het wijzigingen betrof van voorstellen die vooral door Groenlinks en het CDA waren gedaan, had het DB dat van te voren met deze partijen moeten overleggen. De overspannen reactie van Groenlinks en hun deels feitelijk onjuiste persberichten zijn goed te verklaren uit dit gemis aan overleg. Een aantal punten in de raadsvoordracht van het DB was slecht of niet gemotiveerd. Voor het wijzigen van door de raad aangenomen voorstellen moet je goede argumenten hebben. Wij waren er eigenlijk ook niet voor dit overhaast in de raad van 16 december te behandelen. Wij wilden, zoals dat hoort, de behandeling in de commissies. D'66 en de VVD dachten daar anders over, en aangezien de hele toestand tot gespannen verhoudingen tussen de coalitiepartijen had geleid, besloten VVD, D'66 en de PvdA een eigen raadsvoordracht te schrijven: http://www.centrum.amsterdam.nl/PDFjes/Stadsdeelbladen/2004/041216m.pdf . Hierin waren de slecht onderbouwde voorstellen van het DB òf verdwenen, òf beter onderbouwd. Dit stuk is uiteindelijk door de raad aangenomen, met demonstratieve afwezigheid van Groenlinks, Van der Hoog, AA/de Groenen en Mokum Mobiel.

Luud Schimmelpennink stemde tegen.

De begroting 2005; in feite een goed resultaat voor de PvdA

Wat feitelijk is aangenomen is voor het overgrote deel een technische bijstelling.

Het Dagelijks Bestuur gaf aan dat de bezuiniging op overlappingen in de uitvoering van taken bij Welzijn wèl te vinden zijn. Daarnaast is de Dijksgracht op dit moment grootstedelijk. Wij hoeven daar geen geld voor een fietsroute in te steken. Verder waren het voornamelijk andere dekkingen.

Wat uiteindelijk overblijft is een goed resultaat van de begroting 2005. Zoals het stadsblad samenvat: "Lachende derde is de PvdA, die schijnbaar door het stof ging maar ondertussen wel inhoudelijk alle begrotingswijzigingen redde, die ze niet met de coalitiepartijen had kunnen binnenhalen."