Stadsdeel Amsterdam Centrum

Jongeren barsten van de ideeën en willen graag meepraten

Wat doe jij in je vrije tijd? En wat zou je graag nog willen? Voel je je veilig in de binnenstad? Kun je ergens terecht als je met iets zit? En heb je zelf ideeën over hoe je bepaalde dingen zou kunnen oplossen? Deze en andere vragen legde Els Iping, stadsdeelwethouder Welzijn en Onderwijs, tijdens een jongerendiner voor aan circa 60 jongeren uit de binnenstad.

Wat was het doel van de bijeenkomst?

Doel van de bijeenkomst was om te horen wat zij belangrijk vinden, maar ook om ze als binnenstadsbewoners te laten meedenken over oplossingen en de rol die ze zelf kunnen spelen.

Drie thema's

De bijeenkomst vond plaats op vrijdag 28 januari 2005 in De KoelCel (voormalige tandwielfabriek Blom) in de Nieuwe Ridderstraat 15. Aan drie lange tafels spraken de jongeren met de stadsdeelwethouder en stadsdeelraadsleden over hoe het is om op te groeien in de binnenstad en wat je daarvoor nodig hebt. Het gesprek vond plaats aan de hand van drie themas:

* vrijetijdsbesteding

* participatie

* veiligheid.

Suggesties

Er kwamen heel wat wensen en suggesties over tafel:
* een ruimere openstelling van tienercentra
* meer activiteiten en faciliteiten in de tienercentra
* meer sportfaciliteiten

* betere verlichting op straat en in de speeltuinen, zodat je er s avonds en in de winter ook kunt spelen

* meer hangplekken

* stoplichten langer op groen

* veilige routes naar school

* jongeren en kinderen moeten ook kunnen meepraten en stemmen over zaken die hen aangaan

* er moet een jongerenpartij komen.

Het jongerendiner vond plaats in verband met het verschijnen van de de nota 'Opgroeien in de grote stad', waarin het jeugdbeleid van het Dagelijks Bestuur uiteen wordt gezet. Deze nota werd op 23 november 2004 door het Dagelijks Bestuur, op voordracht van stadsdeelwethouder vastgesteld.

Uitgangspunt jeugdbeleid

Uitgangspunt van het jeugdbeleid is dat de binnenstad kinderen en jongeren van 0 tot 23 jaar heel veel te bieden heeft en dat het een bijzondere omgeving is om in op te groeien. Doelstelling van het jeugdbeleid is om ervoor te zorgen dat de binenstadsjeugd zich optimaal kan ontplooien en bewegen en dat ze verantwoordelijkheid leert dragen. Dat betekent dat er goede basisvoorzieningen moeten zijn: onderwijs, mogelijkheden voor vrije tijdsbesteding en een veilige openbare ruimte.

Kinderen en jongeren betrekken

Door kinderen en jongeren te betrekken bij de beslissingen die de overheid over hen neemt, leren ze niet alleen dat de stad ook van hen is, maar ook dat ze er zelf ook verantwoordelijkheid voor dragen. Om ervoor te zorgen dat problemen tijdig worden gesignaleerd en te voorkomen dat dat kinderen/jongeren buiten de boot vallen, is samenhang tussen de verschillende deelterreinen van het jeugdbeleid nodig, een sluitende keten van voorzieningen voor jeugdigen tot en met 23 jaar en een stevige regie op de uitvoering. Deze vormen dan ook de kern van de aanpak.