Ingezonden persbericht


Persbericht, 27 januari 2005

Voor- en tegenstemmers bij Referendum voor Europese Grondwet houden elkaar op dit moment vrijwel in evenwicht

In opdracht van de NOS voert Maurice de Hond, met behulp van het onderzoeksinstrument www.peil.nl, onderzoek uit naar actuele onderwerpen. Vrijwel dagelijks worden de electorale ontwikkelingen vastgesteld. Het onderzoek van vandaag is gebaseerd op ruim 600 ondervraagden..
Het onderzoek over het eerste landelijke Referendum, gehouden na de stemming in de Eerste Kamer van afgelopen dinsdag, geeft aan dat het een spannende strijd zal worden. 44% Geeft nu aan zeker te zullen stemmen. En als men zegt te gaan stemmen dan is de verhouding tussen voor- en tegenstemmers vrijwel gelijk. In juli 2004 waren er meer voor- dan tegenstemmers. Tussen aanhangers van de verschillende politieke partijen is een groot verschil in stemvoornemen: LPF-kiezers en de aanhangers van de groep Wilders geven voor het overgrote deel (9 staat tot 1) aan tegen te zullen stemmen. Bij aanhangers van de VVD en SP zijn er duidelijk meer tegenstemmers dan voorstemmers (bij de VVD is de verhouding 3 staat tot 2 en bij de SP 3 staat tot 1). Onder kiezers van CDA en PvdA is de verhouding 3 staat tot 2 in het voordeel van de voorstemmers. Bij Groen Links- en D66-kiezers is de verhouding 4 staat tot 1 in het voordeel van de voorstemmers.
Cruciaal voor de uiteindelijke uitslag zal de opkomst zijn van de verschillende categorieën kiezers. Op dit moment zijn degenen die zeggen tegen te zullen stemmen feller tegen dan de voorstemmers voor zijn. In de komende maanden kan dit natuurlijk nog veranderen. 70% Van de kiezers geeft aan dat (ook) andere onderwerpen dan de nieuwe Europese grondwet een rol zullen spelen bij het stemgedrag. Het meest (43%) wordt dan genoemd "Turkije al dan niet in de EU". Ongeveer een kwart neemt het algemene gevoel ten opzicht van de EU en/of euro mee. Ruim 10% gebruikt het referendum mede om zich uit te spreken over het kabinet Balkenende. Meer dan de helft van de kiezers zegt zich bij het stemgedrag niets aan te trekken van het advies van de eigen partij over het gewenste stemgedrag.
60% Had dit referendum liever als bindend gezien. Als de opkomst hoger dan 50% is en de meerderheid zou tegen zijn dan vindt 74% dat de regering de uitslag moet respecteren, 18% vindt dat niet. Maar als de opkomst lager dan 30% is en de meerderheid zou tegen zijn dan vindt 60% dat de uitslag door de regering niet als bindend beschouwd hoeft te worden, 30% daarentegen vindt dat wel.
77% Is van mening dat er in de toekomst meer landelijke referenda gehouden moeten worden. Noot voor de redactie,