Provincie Overijssel

Werkgelegenheidsgroei Overijssel gunstiger dan landelijk

De komende vijf jaar ontwikkelt de Overijsselse werkgelegenheid zich met zo'n 4 % gematigd positief. Dit is gunstiger dan voor Nederland als geheel. Vooral hoger opgeleide werknemers zullen profijt hebben van de werkgelegenheidsgroei. Maar ook voor werknemers met middelbare beroepsopleidingen is er een lichte stijging van de werkgelegenheid. Voor laag opgeleiden of mensen zonder opleiding loopt de werkgelegenheid terug.

Dit staat in het RATIO II rapport dat gemaakt is door het Researchcentrum Onderwijs en Arbeidsmarkt van de Universiteit Maastricht in opdracht van de provincie Overijssel. "We moeten kansen en mogelijkheden benutten en samen werken aan een goed functionerende regionale arbeidsmarkt, die bestaande werkgelegenheid behoudt en nieuwe creëert. Daarvoor vormt dit rapport een goede basis," aldus Carry Abbenhues gedeputeerde voor Economie en Innovatie in de provincie Overijssel .

Met het project 'Regionale Arbeidsmarkt Informatie Overijssel' (RATIO) wil de provincie onder andere inzicht krijgen in de Overijsselse arbeidsmarkt, opleidingen en beroepen tot 2008. Het onderzoeksrapport geeft een globaal beeld van de ontwikkelingen op de Overijsselse arbeidsmarkt op middellange termijn. Bijvoorbeeld over de vraag naar arbeid in de verschillende sectoren en ook het verwachte aanbod aan schoolverlaters. Zo blijkt dat vraag en aanbod niet naadloos op elkaar aansluiten. Daarnaast is er aandacht besteed aan de perspectieven voor schoolverlaters op de Overijsselse arbeidsmarkt en de problemen die zich aan de onderkant van de arbeidsmarkt voordoen en de maatschappelijke gevolgen hiervan. Tevens zijn de knelpunten die werkgevers in de personeelsvoorziening verwachten in kaart gebracht.

De geografische mobiliteit is ook onder de loupe genomen. Hierbij wordt gekeken of mensen bereid zijn om een bepaalde reisafstand af te leggen of te verhuizen om uiteindelijk een baan vinden die bij hun opleidingsniveau past.

Arbeidsmarktperspectieven

De komende jaren is er een werkgelegenheidsgroei te verwachten in de sectoren handel en reparatie, quartaire diensten en overheidssectoren. Sterke dalers zijn de landbouwsector en de industrie. Vooral de werkgelegenheid in de metaalindustrie en elektrotechniekbranche zal in vijf jaar zo'n 10% teruglopen. Ook de voor Overijssel kleine sector Bank- en verzekeringswezen zal krimpen.

De informatica beroepen, de pedagogische beroepen en de (para-)medische beroepen profiteren wel van de sterke werkgelegenheidsontwikkeling in de voor hun belangrijke bedrijfs­ sectoren. Ook de kleine groep van culturele beroepen - van journalisten tot kunstenaars - zal groeien. Vanuit het perspectief van de werkgever bekeken zal op de middellange termijn het aanbod van mensen die beschikbaar zijn voor het vervullen van pedagogische-, culturele-, informatica-, en de openbare orde en veiligheidsberoepen daarom krapper zijn.

Overigens is het niet zo dat schoolverlaters die zijn opgeleid voor sectoren met een stagnerende of krimpende
werkgelegenheidsontwikkeling, geen werk kunnen vinden. Omdat mensen stoppen met werken (pensioen), ontstaat er een vervangingsvraag.

Studenten van vooral hogere en MBO opleidingen profiteren van de werkgelegenheidsgroei. De werkgelegenheid voor leerlingen van lagere opleidingen en de opleiding VMBO natuur en techniek zal echter krimpen. De onderzoeksresultaten laten zien dat bijvoorbeeld MBO natuur en techniek wel goede arbeidsmarktperspectieven biedt.

Werkconferentie

Het rapport geeft het bedrijfsleven, de onderwijsinstellingen en overheden een schat aan informatie. Het biedt aanknopingspunten om gericht te werken aan gesignaleerde knelpunten en uitdagingen.

Op 23 februari 2005 wordt er in het provinciehuis te Zwolle om 13.30 uur een conferentie georganiseerd, waarin de aansluiting van onderwijs & arbeidsmarkt centraal staat. Gedeputeerde Staten dagen de betrokken arbeidsmarktpartijen samen uit de regionale arbeidsmarkt aantrekkelijk te maken.

Het rapport

Het totale rapport 'De Overijsselse arbeidsmarkt, naar opleiding en beroep 2004-2008' is te vinden op deze site.
© 2005 Provincie Overijssel