Productschap Margarine


28.01.2005

Arbeidsinspectie: in 2005 aandacht voor 'kracht zetten' en 'machineveiligheid'

De Arbeidsinspectie gaat in de voedings- en genotmiddelenindustrie vanaf oktober 2005 een nieuw project uitvoeren waarbij de onderwerpen 'kracht zetten' en 'machineveiligheid' centraal staan. Tot februari 2005 loopt ook het grootschalige project 'fysieke belasting door.' Dit blijkt uit het Jaarplan 2005 zoals dat door minister De Geus van Sociale Zaken en Werkgelegenheid aan de Tweede Kamer is aangeboden.

De resultaten van het project 'tillen in de industrie' dat in 2003 is uitgevoerd, laten zien dat fysieke overbelasting binnen de voedings- en genotmiddelenindustrie een serieus probleem is. Aangezien de V&G-industrie een relatief hoge instroom van werknemers in de WAO kent, is vorig jaar besloten tot een grootschalig project gericht op dit specifieke onderwerp. Hiermee is in oktober 2004 begonnen, eind februari 2005 dient het te worden afgerond.

In oktober 2005 wordt tevens gestart met een project dat tot en met februari 2006 doorloopt, en waarin speciale aandacht zal zijn voor 'kracht zetten' en 'machineveiligheid'.

In de aanbiedingsbrief van minister De Geus wordt aangegeven dat het meeste belang wordt gehecht aan de kerntaak handhaving. Inspecties, projecten en reacties op klachten moeten borg staan voor een steeds betere naleving van wet- en regelgeving op het gebied van arbeidsomstandigheden.

Het begeleidende persbericht meldt dat in 2005 veel aandacht zal uitgaan naar bestrijding van illegale (uitzend)arbeid, een terrein waar de Arbeidsinspectie sinds 1 januari jl. veel hogere boetes kan uitdelen dan voorheen. Prioriteit wordt sowieso gegeven aan sectoren waar de risico's het hoogst zijn en de naleving laag. De werkomstandigheden in de voedingsindustrie staan daarom op de prioriteitenlijst voor 2005.