Geen salaris voor docenten, studenten wordt toegang tot leslokalen geweigerd
Algemene Onderwijsbond en AbvaKabo vragen faillissement opleiding aan
Utrecht, 28 januari 2005. De Algemene Onderwijsbond vraagt namens zijn leden het faillissement aan van Profit, een particuliere organisatie voor beroepsopleidingen. Ook de AbvaKabo doet dit namens zijn leden. De financiële positie van Profit is erg slecht en er is geen uitzicht op verbetering. Een deel van het personeel heeft in december al geen salaris meer ontvangen, in januari wordt aan niemand loon uitbetaald. Ook kunnen, vanwege huurachterstand, lessen niet meer gegeven worden.
De directie van Profit had aangegeven eind deze maand zelf het faillissement aan te willen vragen. De AOb wil hier niet op wachten. De inkomsten tot die tijd (m.n. collegegelden van niets vermoedende studenten) zouden in dat geval niet ten goede komen aan de studenten en ook niet gebruikt worden voor het betalen van het personeel. Bovendien zou in dat geval de curator samen met de directeur moeten bekijken of een doorstart mogelijk is. De Algemene Onderwijsbond wil dat het personeel nauw betrokken wordt bij de toekomst van de opleiding en dus de toekomst van de studenten.
De slechte financiële positie is ontstaan door een teruglopend aantal inschrijvingen van studenten; van ongeveer 275 per jaar naar ongeveer 125 dit studiejaar. Dit bleek al in maart 2004. Het management van Profit heeft met dit gegeven niets gedaan, waardoor de kosten de inkomsten ver overschreden. Momenteel heeft Profit schulden bij uitkeringsinstantie UWV, de belastingdienst, het personeel en de zalencentra waar de lessen gegeven werden. Niet alleen de salarisuitbetaling is stopgezet, ook reiskosten worden niet meer vergoed. Bovendien blijkt nu dat het ingehouden spaarloon het afgelopen jaar niet is overgemaakt op de spaarrekeningen van personeelsleden.
Als de lessen waarvoor de studenten al hebben betaald niet doorgaan, zijn ook zij schuldeisers. De kans hierop is groot, want op diverse locaties mogen studenten slechts nog naar binnen om geïnformeerd te worden over de huidige malaise bij hun opleidingsinstituut. Zaaleigenaren willen niet dat er nog les gegeven wordt.
Bert de Waal, rayonbestuurder Algemene Onderwijsbond: "Het is natuurlijk uitzonderlijk dat wij als bond het faillissement aanvragen, maar er bleef ons geen andere mogelijkheid. De docenten wilden ten opzichte van hun studenten niet meer doen alsof er niets aan de hand was. Bovendien zijn wij nu partner in de onderhandelingen over een doorstart. Ook hopen wij dat het geld dát nog binnenkomt niet in de zak van de eigenaar terecht komt, maar gebruikt wordt voor het betalen van de salarissen en voor een regeling voor de studenten."
Algemene Onderwijsbond