Universiteit van Tilburg

Afscheidsrede Leo Noordman, hoogleraar Tekstwetenschap

Over de relatie tussen taal en kennis

Als je je autosleuteltje omdraait en de motor start niet, vraag je je af: hoe komt dat? Begrijpen van gebeurtenissen betekent samenhang ertussen waarnemen. We willen gebeurtenissen zien als gevolg van bepaalde oorzaken. Dat geldt ook voor het begrijpen van tekst. Die samenhang wordt niet alleen bepaald door de tekst, maar hangt ook af van onze kennis. In zijn afscheidsrede gaat prof. Noordman in op de relatie tussen de tekstwetenschap, die tekst als object van onderzoek heeft, en de cognitieve wetenschappen, die zich bezighouden met menselijke kennis.

Noordmans uitgangspunt is dat de wijze waarop wij een tekst begrijpen niet alleen afhangt van de tekst, maar ook van onszelf als informatieverwerkend systeem en van onze kennis. Als wij gebeurtenissen begrijpen brengen wij eenheid en samenhang tussen die gebeurtenissen aan. Een van de factoren die bepaalt hoe we de wereld begrijpen, is oorzakelijkheid. We zijn geneigd waargenomen gebeurtenissen te zien als gevolg van bepaalde oorzaken. In zijn rede toont Noordman aan dat de wijze waarop we informatie in tekst begrijpen, afhangt van de wijze waarop onze kennis is gestructureerd. Causaliteit (oorzaak-gevolg relaties) vormt een belangrijk principe in het structureren van kennis. Daarom proberen we bij het begrijpen van tekst oorzakelijke verbanden op het spoor te komen. Als we lezen: Jan draaide het contactsleuteltje om en de motor startte lezen we veel meer in die zin dan een opsomming van twee gebeurtenissen. Wij interpreteren de opsomming als een oorzakelijk verband; we lezen dus meer in de tekst dan wat er letterlijk staat. En het verrassende is dat het begrijpen van een oorzakelijk verband niet meer tijd kost dan het begrijpen van een opsomming. Relaties over samenhang en causaliteit zijn belangrijk voor een goed tekstbegrip. Maar wat als een taal dergelijke relaties niet kan uitdrukken, omdat deze taal daar geen vormen of woorden voor heeft? Wat heeft dat voor consequentie voor de manier waarop sprekers van die taal communiceren en denken? Een zin als Jan las de krant voordat hij ging fietsen geeft een tijdsrelatie aan, het woord voordat geeft aan welke activiteit er eerst gebeurt. Maar het Yukatek Maya (een Maya-taal die wordt gesproken in Yucatan, Mexico) kent geen woord voor voordat. Toch zijn sprekers van het Yukatek Maya in staat even efficiënt met elkaar te communiceren over tijdsrelaties als sprekers van talen die wel dergelijke woorden hebben, leert experimenteel onderzoek. Deze sprekers maken gewoon meer gebruik van inferenties en kennis van de wereld.
Aan het eind van zijn oratie stelt Noordman de vraag: wat koop ik hiervoor? Heel veel belangrijke toepassingen van kennis, aldus Noordman, zijn voortgekomen uit onderzoek dat niet begonnen was met een praktisch-economische doelstelling, maar uit nieuwsgierigheid en interesse van onderzoekers in vragen als: hoe functioneert de mens, wat is onze positie in de wereld en hoe zit wereld in elkaar? Tegelijkertijd is het zo dat resultaten uit de tekstwetenschap heel bruikbaar zijn voor het verbeteren van teksten, bijvoorbeeld voor handleidingen om apparaten te bedienen. Kennis over de wijze waarop mensen teksten begrijpen leidt tot heel praktische aanwijzingen om goede teksten te schrijven.

Leo Noordman (1940, s-Hertogenbosch) studeerde filosofie in Leuven en psychologie in Groningen. In 1977 promoveerde hij aan de Rijksuniversiteit Groningen op het proefschrift Inferring from language. In de jaren zeventig werkte hij aan de University of California (Berkeley) en Carnegie-Mellon University (Pittsburgh). In 1984 werd Noordman hoogleraar Tekstwetenschap aan de Universiteit van Tilburg. In die periode begeleidde hij twintig onderzoekers naar het doctoraat, vier anderen gaan onder zijn supervisie nog promoveren. Noordman heeft ruim honderd publicaties over taalkunde, taalpsychologie en tekstwetenschap op zijn naam staan. Hij is verder redacteur en reviewer van een groot aantal (internationale) wetenschappelijke tijdschriften.

Noot voor de pers
Prof.dr. Leo Noordman spreekt zijn afscheidsrede Taal en kennis uit op vrijdag 28 januari 2005 om 16.15 uur in de aula van de Universiteit van Tilburg, Warandelaan 2 te Tilburg.
Media-exemplaren van de afscheidsrede zijn op te vragen bij de Afdeling Voorlichting en Externe Betrekkingen, tel. 013 466 2000, e-mail: persberichtuvt@uvt.nl.
Leo Noordman is te bereiken op tel. 013 466 2689, e-mail: noordman@uvt.nl

Persberichten van de UvT staan ook op Internet: www.uvt.nl/persberichten/.
Informatie over deskundigen van de UvT, zie: www.uvt.nl/webwijs/ Laatst gewijzigd: woensdag 26 januari 2005 bullet Meer zoekmogelijkheden
bullet Experts en expertise

Zie ook

Contact
E-mail: P.H.C.Siebers