Universiteit van Utrecht

Persbericht Universiteit Utrecht

Faculteit Geowetenschappen

24 januari 2005

Remote sensing technieken leggen karakteristieken tsunami vast

Op vrijdag 28 januari verzorgen prof. Rinus Wortel (Geofysica) en prof. Piet Hoekstra (Kust- en rivieronderzoek) van de faculteit Geowetenschappen een gezamenlijke lezing over de aardbeving bij Sumatra en de daaropvolgende tsunami.

Aan de hand van beelden zullen zij stilstaan bij de plaattektonische context, de grootte en de snelheid van de verschuiving, de eigentrillingen van de aarde door de beving opgewekt, het ontstaan van de tsunami en de vraag of we aardbevingen van een dergelijke kracht nogmaals in het gebied kunnen verwachten. En hoe komt het dat de aardbeving bij Macquarie Island (Antarctica) met een kracht van 8.1 op de schaal van Richter op 23 december jl. géén tsunami veroorzaakte?

Door gebruik van remote sensing technieken in satellieten, modellen en waarnemingen is het voor het eerst grootschalig mogelijk gebleken om de karakteristieken van een tsunami in een groot zeegebied vast te leggen, zowel op diep water als in heel ondiep water in de kustzone. Hierbij zijn fenomenen geregistreerd waarvan theoretisch bekend was dat ze kunnen optreden maar die nog nooit als zodanig in beeldmateriaal zijn vastgelegd, zoals het bestaan van zogenaamde randgolven (Edge waves). Deze golven ontstaan door reflectie en refractie (bijbuiging) van de inkomende tsunami golven in de kustzone.

Remote sensing biedt daarnaast de mogelijkheid om een snelle en grootschalige inventarisatie te maken van de totale schade in een gebied. Van veel gebieden zijn satellietopnamen bekend van vlak voor de tsunami, zelfs tijdens de tsunami en na de tsunami. Dit is zeer waardevolle informatie voor het vaststellen van risicozones en het opzetten en verbeteren van voorspellingsmodellen en waarschuwingsnetwerken.

Journalisten zijn van harte uitgenodigd de lezing bij te wonen.

Vrijdag 28 januari 2005 van 13.15 tot 15.00 uur
Educatorium (Theatronzaal), Leuvenlaan 19, De Uithof, Utrecht

Tsunamilezing door prof. Rinus Wortel en prof. Piet Hoekstra, faculteit Geowetenschappen

Meer informatie: Nicoline Meijer, (030) 253 5116, n.meijer@geo.uu.nl