PvdA afdeling Groningen


Welzijn? Ons een zorg!
De komende weken spreekt de gemeente Groningen zich uit over de toekomst van het welzijnswerk in de stad.

Ooit was het welzijnswerk één van de kroonjuwelen van de verzorgingsstaat. Thans doen we er wat meewarig over: een overblijfsel van de geitenwollen-sokken-brigade, de softies uit de jaren zeventig en tachtig. Sjoelen voor bejaarden en een avondje niksen voor jongeren in het buurt- of clubhuis. Sullige Sjakie die probeert de familie Flodder op het juiste spoor te krijgen - goed bedoeld, maar volstrekt overbodig. De paarse kabinetten hebben nog geprobeerd aan het welzijnswerk een impuls te geven onder de noemer `sociale vernieuwing'. Heden ten dage lijkt welzijn uitsluitend nog in dienst te staan van leefbaarheid, veiligheid en het voorkomen van overlast. We lijken wel terug in de jaren vijftig: bij de bestrijding van de "onmaatschappelijken".

Wat is anno 2005 nog de maatschappelijke opdracht voor het welzijnswerk? Wat betekent welzijn en welzijnsbeleid eigenlijk in een geïndividualiseerde, maar ook geglobaliseerde samenleving, waarin patronen en institituties van sociale binding en participatie voortdurend veranderen? Is bijvoorbeeld het buurt- en clubhuiswerk nog relevant als de buurt en de club geen bindende eenheden meer zijn - of althans minder dan voorheen? Is welzijn een kwestie van doelgroepenbeleid, of miskent dat de individualisering? Moet welzijnsbeleid gericht zijn op "de onderkant van de samenleving" of is het een voorziening voor iedereen? Gaat het om emancipatie en ontwikkeling, of om regulering en disciplinering?

De komende weken spreekt de gemeente Groningen zich uit over de toekomst van het welzijnswerk in de stad. Bovengenoemde vragen en onderwerpen komen daarbij ongetwijfeld aan de orde. Aan de vooravond van besluitvorming in de gemeenteraad organiseert DwarsDiep, in samenwerking met de gemeente Groningen, een debat over hedendaags welzijn.

In het forum nemen zitting: Menno Hurenkamp, hoofdredacteur van het Tijdschrift voor de Sociale Sector, Willie van Galiën, Hoofd welzijnsopleidingen Noordelijke Hogeschool Leeuwarden, Eddie van Hierden, directeur van Centrum voor Maatschappelijke Ontwikkeling van de provincie Groningen en José van Schie, wethouder van onderwijs, jeugd en welzijn in de stad Groningen.

Ronald Ohlsen en Rudy Lentze brengen een toepasselijk lied ten gehore.

De discussie wordt geleid door RUG-filosoof Hans Harbers.

Informatie

DwarsDiep, Kleine Kromme Elleboog 7a1

(050) 363 5463

dwarsdiep@bureau.rug.nl

www.dwarsdiep.nl
Bijeenkomst Agenda
Datum vrijdag 28 januari 2005
Aanvang 20.00 uur
Eindtijd 22.00 uur
Locatie USVA theater, Munnekeholm 10, Groningen
Kosten Gratis (kom op tijd want vol is vol!)