NEN


Moderne methoden voor geluidmeting mondiaal vastgelegd

Delft - Nieuwe methoden voor geluidmeting zijn nu mondiaal afgestemd. Bij NEN is het ontwerp verschenen van NEN-EN-ISO 18233. Deze norm geeft uitleg over de nieuwe methoden en geeft aan waar een akoesticus op moet letten. Tot 16 april 2005 kan nog commentaar op dit ontwerp worden gegeven.

Een akoesticus kent natuurlijk de beperkingen van de geluidmetingen die hij of zij al jaren uitvoert. Maar met het gebruik van nieuwe meetmethoden komen ook nieuwe beperkingen. Deze kunnen zelfs ervaren akoestici op het verkeerde been zetten. Elke methode heeft zijn eigen bijzonderheden. In welk gebied is het gevoelig? Welke omgevingsaspecten kunnen voor storing zorgen? Welke apparatuur is juist wel of juist niet geschikt? Hoe is de nauwkeurigheid? Ontwerp NEN-EN-ISO 18233 "Akoestiek - Toepassing van nieuwe meetmethodes in gebouw- en ruimteakoestiek" bevat richtlijnen over hoe hier mee om te gaan.

Veel verschillende nieuwe meetmeethodes
De richtlijnen zijn bedoeld voor nieuwe meetmethoden op het gebied van:

* luchtgeluidisolatie tussen ruimten;

* luchtgeluidisolatie van de gevel;

* nagalmtijd en andere akoestische ruimteparameters;
* geluidabsorptie in meetruimten;

* 'vibration level differences';

* 'loss factor'.

Speciale aandacht wordt besteed aan de "Maximum Length Sequence Method" en de "Swept-Sine Method".

De norm is vooral interessant voor akoestische adviesbureaus die bij de tijd willen blijven.

Informatie en bestellingen
Voor prijsinformatie en bestellingen: surf naar de Normshop op de NEN-website: www.nen.nl of neem contact op met NEN-Klantenservice, telefoon: (015) 2 690 391, e-mail: bestel@nen.nl. Voor inhoudelijke informatie over deze norm en over het normalisatieproces:
mw. ir. Annet van der Horn, normalisatie adviseur bij NEN-Bouw, telefoon (015) 2 690 251, e-mail: annet.vanderhorn@nen.nl
____________________

____________________ ____________________