NEN


Betekenis, gebruik en beheer van metadata mondiaal vastgelegd

Delft - Voor een goed begrip van de betekenis van metadata, zoals trefwoorden, is nu een mondiaal document verschenen: ISO/TS 23081. Deze Technische Specificatie biedt tevens ondersteuning bij het gebruik en beheer van metadata. Dit document moet worden gelezen in aanvulling op ISO 15489, de mondiale norm voor informatie- en archiefmanagement. Deze norm wordt inmiddels veel gebruikt binnen Nederland.

De exacte titel van de specificatie luidt: ISO/TS 23081 'Information and documentation - records management processes - Metadata for records - Part 1: Principles.'

Het bepalen van metadata is altijd een onderdeel geweest bij het beheren van informatie en documenten. Maar een digitale omgeving stelt andere en hogere eisen aan het vaststellen, toekennen, beheren en gebruik van metadata. Was deze informatie bij de 'papieren' opslag van infromatie vaak impliciet aanwezig, in een digitale omgeving moet deze informatie expliciet duidelijk worden gemaakt.
De digitale omgeving biedt ook nieuwe mogelijkheden voor het vaststellen en maken van metadata.

Er zullen nog twee delen van deze technische specificatie verschijnen. Dit eerste deel is algemeen van karakter. De nog te verschijnen delen zullen meer op de praktijk ingaan. In het bijzonder op het maken en implementeren van metadata schema's, en evaluatie van bestaande metadata schema's.

De NEN-normcommissie Informatie- en recordmanagement is betrokken bij het ontwikkelen van de norm en ook bij het opstellen van de nieuwe technische specificatie.
De vertegenwoordiger van het Nationaal Archief in de Nederlandse normcommissie Informatie- en Archiefmanagement, is de voorzitter van de werkgroep die deze norm heeft gemaakt.

Informatie en bestellingen
Voor prijsinformatie en bestellingen: surf naar de Normshop op de NEN-website: www.nen.nl of neem contact op met NEN-Klantenservice, telefoon: (015) 2 690 391, e-mail: bestel@nen.nl. Voor inhoudelijke informatie over deze norm en over het normalisatieproces: Jan Rietveld,
tel. (015) 2 690 376, e-mail: jan.rietveld@nen.nl of Ton Bergeijk, tel. (015) 2 690 126, e-mail: ton.bergeijk@nen.nl. toon gerelateerde items

____________________

____________________ ____________________