Netwerk


VANAVOND IN NETWERK

Onderwerp: Vrije verkiezingen in Irak
Uitzenddatum: Do. 27 januari 2005, 20.30u
Verslaggeving: Melliena Beckmann

Zondag worden in Irak voor het eerst sinds 1953 vrije verkiezingen gehouden. Irakezen brengen dan hun stem uit voor een overgangsparlement. Netwerk spreekt met in Nederland wonende Irakezen. Gaan zij stemmen? En wat verwachten zij van de verkiezingen?

Geregistreerd
Vijfendertig procent van de Iraakse gemeenschap in Nederland heeft zich de afgelopen dagen geregistreerd voor de verkiezingen. Vader en zoon Kamar gaan zeker hun stem uitbrengen. Die zorgt volgens hen voor vrijheid.

Leeg
Laila al-Zwaini hoopt dat de stemhokjes leeg blijven. Zij ziet in de verkiezingen een legitimatie voor de Amerikanen om in Irak te blijven.

Overgangsparlement
Irakezen die in het buitenland wonen, konden zich de afgelopen week in veertien landen laten registreren om te stemmen. De inzet van de verkiezingen is de vorming van een overgangsparlement, bestaande uit 275 leden. Vijfentachtig partijen en lijstverbindingen hebben zich ingeschreven.

Grondwet
De belangrijkste taak van het parlement is het opstellen van een grondwet. Die moet de huidige interim grondwet vervangen.

Sjiieten
De verwachting is dat de sjiieten de meerderheid van de zetels binnenhalen. De sjiieten, die ruim zestig procent van de bevolking vormen, zijn tientallen jaren onderdrukt door Saddam Hoessein.