Gemeente Westerveld


1-2-2005
Nieuws uit de gemeenteraad

Op 27 januari vergaderde zowel de raadscommissie als de gemeenteraad. Hieronder de belangrijkste wetenswaardigheden uit beide vergaderingen.

Raadscommissie

Museums Vledder
De fracties van Gemeentebelangen, Progressief Westerveld en CDA spraken in lovende woorden over het functioneren van de museums Vledder, dit naar aanleiding van een brief van de museums. Zij ondersteunden de pogingen van de museums om een plaats in de provinciale cultuurnota te krijgen.

Recreatiewoningen
Mevrouw Elting (VVD) hekelde de opstelling van de provincie wat betreft de mogelijkheden om bepaalde recreatiewoningen te bestemmen als âgewoneâ woningen. Zij vroeg aan het college om, samen met andere gemeenten, tegen deze halsstarrige houding in het geweer te komen.

Wethouder Geertsma zei dat deze problematiek, samen met vier andere gemeenten in de regio, wordt afgestemd in het
portefeuillehoudersoverleg, ook wat betreft eventuele actie richting provincie. Hij gaf daarbij aan dat er binnen de vijf gemeenten wel genuanceerd wordt gedacht over zoân bestemmingswijziging.

Raad

Muziekschool
De fracties van CDA, Progressief Westerveld en VVD dienden een motie om te komen tot een verbreding van het onderzoek rond het al of niet uittreden uit het samenwerkingsverband van de regionale muziekschool (RIMV).

Wethouder Geertsma had in de vorige commissievergadering aangegeven het onderzoek te beperken tot de opdracht die hij eerder van de raad had ontvangen; die opdracht hield in om de mogelijkheid van uittreding te onderzoeken en om na te gaan hoe het muziekonderwijs kan worden opgezet buiten het verband van de samenwerking.

Via de motie probeerden de drie fracties te bereiken dat ook onderzoek zou worden gedaan naar een andere bestuursvorm, waarbij de deelnemende gemeenten een meer zakelijke relatie zouden aangaan met het samenwerkingsverband. Dit bijvoorbeeld in de vorm van een budgetcontract en prestatieafspraken.

De drie fracties vroegen daar ook om nu de uittreedsom op 1 miljoen euro is berekend en omdat een mogelijke samenwerking met de muziekschool Hoogeveen speelt.

De fracties van PvdA en Gemeentebelangen hadden geen behoefte aan de motie. De PvdA stemde in met een recente brief van het college waarin werd gepleit voor snelle duidelijkheid over de vraag van wel of niet uittreden.

Volgens de fractie van Gemeentebelangen voegde de motie niets toe. Wel had deze fractie een aantal vragen over een poster van Progressief Westerveld, die aan de achterkant was ingevuld door de muziekdocenten van het RIMV. Wie is verantwoordelijk voor deze poster en wie betaalt de kosten, zo wilde deze fractie weten.

Wethouder Geertsma antwoordde dat er voor de raadsvergadering van 24 februari een voorstel van het college komt vanuit de vraagstelling: wat willen we met muziekonderwijs in onze gemeente. Vervolgens zal, naast de gevolgen van uittreding, worden ingegaan op de mogelijkheid om de bestuursvorm te wijzigen en om tot een betere kostenbeheersing te komen. Ook de mogelijke samenwerking met Hoogeveen speelt hierin mee. Hij verwees naar komend overleg met zijn collegabestuurders in de andere gemeenten om zich op andere bestuursvormen te oriënteren; hieruit moet blijken of een andere bestuursvorm inderdaad het gewenste soelaas biedt. Hij beloofde tevens een antwoord te geven op de vragen van Gemeentebelangen.

Na deze toelichting gaven de indieners van de motie aan vertrouwen te hebben in de aanpak van het college, die de raad in staat moet stellen om op basis van brede en voldoende informatie de koers uit te zetten. Over de motie werd niet meer gestemd, de initiatiefnemers houden de motie aan tot het collegevoorstel er ligt.

Wat betreft de raad mag het indienen van het collegevoorstel wel wat langer duren dan tot 24 februari, als dat nodig is om tot een goed totaalbeeld te komen.