Raad voor Maatschappelijke Ontwikkeling

Essays over segregatie en integratie 27 januari, 2005

Spreiding

Is spreidingsbeleid de oplossing voor de problemen in concentratiewijken? Paul Scheffer beantwoordt deze vraag bevestigend. Door wijken te mengen worden sociale en culturele afstanden tussen bevolkingsgroepen kleiner. Deze menging dient volgens hem vooral te worden gerealiseerd door grootschalige verkoop van huurwoningen. Justus Uitermark en Jan Willem Duyvendak uiten in dezelfde bundel hun bedenkingen. Het mengen van bevolkingsgroepen kan zin hebben wanneer de leefbaarheid of veiligheid ernstig is aangetast. Maar spreiden is niet hetzelfde als oplossen. Bestuurders moeten accepteren dat er multi-etnische wijken zijn en verantwoordelijkheid nemen voor het oplossen van problemen.

Voor Justus Uitermark en Jan Willem Duyvendak fungeren de stedelijke getto's in de Verenigde Staten als een schrikbeeld voor Nederland. De sociale problemen zijn er immens maar er bestaat nauwelijks politieke aandacht voor. In Nederland is de situatie omgekeerd: de problemen zijn hier kleiner maar de aandacht voor achterstandswijken is groter. Tot hun ergernis is deze aandacht echter nog niet omgezet in effectief beleid. Dit komt onder meer doordat onderzoekers en bestuurders voortdurend langs elkaar heen praten.

Paul Scheffer gaat daarna verder. Het integratie-onderzoek is volgens hem teveel gericht geweest op de sociaal-economische achterstanden van minderheden. De integratieproblematiek is echter veel breder, omdat werkelijke integratie ook over het verkleinen van de sociale en culturele afstanden tussen groepen gaat. Wanneer de eenzijdige samenstelling van wijken wordt doorbroken, aldus Scheffer, verminderen deze afstanden. Bovendien is het goed voor de economische en democratische vitaliteit van de stad.

De auteurs zijn het er over eens dat de spreidingsdiscussie niet geïsoleerd moet worden gevoerd. Scheffer meent dat de ruimtelijke discussie moet worden aangevuld met een culturele dimensie: immigranten hebben toegang nodig tot gemeenschappelijke verhalen. Uitermark en Duyvendak zoeken de aanvulling eerder op het sociale domein. Zij menen dat bestuurders de zittende bewoners meer zeggenschap moeten geven over de ruimtelijke herinrichting van achterstandswijken. Ook moeten bestuurders accepteren dat er in snel veranderende wijken een grotere professionele inzet nodig is van de politie en andere gemeentelijke diensten.