Ingezonden persbericht


Persbericht Driebergen, 27 januari 2005

Youth for Christ presenteert onderzoek onder Antilliaanse jongeren

Onderzoeksresultaten bevestigen het belang van persoonlijkheidsontwikkeling

Overheid en jeugdinstanties kiezen steeds vaker voor een harde aanpak van de problemen onder jonge allochtonen. Dat was ook deze week te zien in de berichtgeving van RTV-Rijnmond over de maatregelen die de Rotterdamse gemeente wil nemen tegen Antilliaanse bendes. Jongerenorganisatie Youth for Christ Nederland (YfC) kiest voor een andere insteek: activiteiten waarin gewerkt wordt aan persoonlijkheidsontwikkeling. Hierdoor wordt een dubbel resultaat behaald: jongeren ontwikkelen hun gevoel van eigenwaarde en de overlast op staat wordt teruggedrongen. Dit heeft waarde voor de langere termijn. Hiernaast is gedragsverandering op de korte termijn door harde maatregelen noodzakelijk. In Rotterdam heeft YfC drie jongerencentra (The Mall), waar veel Antilliaanse jongeren komen. YfC deed in samenwerking met Hanneke Verweij, studente aan de Hogere Europese Beroepen Opleiding (HEBO) onderzoek naar de mening van Antilliaanse jongeren over de Nederlandse cultuur.

Cultuurverschillen
De enquêtes (58 stuks) en diepte-interviews (10 stuks) in het onderzoek laten duidelijk zien, dat er op het gebied van communicatie, tijdsindeling, opvoeding en sociale omgang grote verschillen zijn tussen de Nederlandse en de Antilliaanse cultuur. De opvoeding van de Antilliaanse jongeren wordt bij voorbeeld negatief beïnvloed door de afwezigheid van de hechte familiestructuren, die in het land van herkomst voor sociale controle zorgden. Kenneth Valks (jongerenwerker The Mall den Haag en zelf van Antilliaanse afkomst): "Naast de jongeren moeten ook de ouders begeleid worden. Zij realiseren zich vaak onvoldoende dat de cultuur in Nederland echt heel anders is dan op de Antillen. The Mall Den Haag ontwikkelt daarom in samenwerking met maatschappelijk werk een cursus opvoedingsondersteuning."

Aanpak The Mall
Ook YfC-medewerkers van The Mall Rotterdam herkennen deze cultuurverschillen en de problemen die eruit voortkomen. In de activiteiten wordt hierop ingespeeld. De jongeren leren sociale en communicatieve vaardigheden en ontwikkelen verantwoordelijkheidsgevoel door mee te doen en leiding te geven aan activiteiten, zoals een brassband, een stepdancegroep, voetballen, skaten etc. Daarnaast kunnen de jongeren huiswerkbegeleiding krijgen. Door de jongeren een veilige plek te bieden met positieve rolmodellen en goede activiteiten leren ze om op een goede manier met vrijheid om te gaan. Edward de Kam (directeur YfC): "De kracht van ons werk zit in manier waarop onze medewerkers met lef en liefde persoonlijke relaties opbouwen met de jongeren die The Mall bezoeken. Naast betaalde krachten, maken we veel gebruik van vrijwilligers, waardoor we jongeren bijvoorbeeld ook kunnen begeleiden bij het zoeken van werk of huisvesting."

Gedragsverandering of persoonlijkheidsontwikkeling

Setkin Sies (teamleider The Mall Rotterdam): "Net als vele anderen hebben ook wij geschokt kennis genomen van de misstanden en wandaden die enkele Antilliaanse jongeren waarschijnlijk hebben begaan in Rotterdam. Uit onze relaties met jongeren uit diverse culturen is ons bekend dat jongeren niet altijd een gezond wereldbeeld hebben, zeker niet in relatie tot de andere sekse. Maar als jongerenorganisatie zien we ook dat een te zwart-witte voorstelling van zaken in de media ervoor zorgt, dat jongeren tegen veel (onterechte) vooroordelen oplopen. Een deel van de oplossing van de intergratie van de

Antilliaanse jongeren zou zijn het geven van een eerlijk en helder beeld over 'De Antilliaanse' jongeren. Repressieve maatregelen zorgen wel voor gedragsverandering op de korte termijn. Maar wij willen met onze activiteiten streven naar persoonlijkheidsontwikkeling en herstel van eigenwaarde, zodat jongeren vanuit een stukje zelfbewustzijn leren om op een positieve manier om te gaan met moeilijke situaties. Dit heeft meer effect op de langere termijn. Een goed voorbeeld dat dit werkt, is het feit, dat een aantal jongeren die The Mall bezoeken uit eigen beweging besloten hebben om niet meer mee te doen aan vechtpartijen op Rotterdam Zuidplein. Medewerkers van The Mall hadden aan de jongeren uitgelegd, dat hun gedrag het jongerencentrum (de plaats die zij als hun thuis zien) een slechte naam zou bezorgen."

Onderzoek highlights
Er wonen in Nederland ruim 50.000 Antilliaanse jongeren in de leeftijd van 10-29 jaar. Daarmee is het één van de grootste groepen allochtone jongeren. De ouders van deze jongeren migreerden veelal naar Nederland als gevolg van de jarenlange slechte economische situatie op de Antillen. Veel jongeren geven aan vriendschap belangrijker te vinden dan opleiding of werk. Ruim 80% van de jongeren die in het onderzoek participeerden, volgen een VMBO-opleiding. In dezelfde leeftijdsgroep zien we tegelijkertijd een lage arbeidsparticipatie en een zeer hoog criminaliteitscijfer. Ook de invulling van de gender-identiteit is een punt dat voor veel problemen zorgt. Antilliaanse meisjes wordt geleerd om onafhankelijk te zijn als het gaat om de financiën, opvoeding en huishouden. Het leven van de jongens wordt gekenmerkt door één woord: vrijheid. Deze vrijheid gaat echt vaak niet gepaard met verantwoordelijkheidsgevoel. Hanneke Verweij (onderzoeker): "Door het uitvoeren van het onderzoek heb ik oog gekregen voor de mooie kanten van de Antilliaanse cultuur. De jongeren die in The Mall komen, hebben een enorme passie voor koken, gezelligheid en muziek. Daarvan mogen wij als Nederlanders genieten! Daarnaast heb ik in The Mall gezien, dat jongeren die met liefde en bewogenheid begeleid worden,

gestimuleerd kunnen worden om deze passie ook voor andere dingen, zoals werk of studie in te zetten."

Youth for Christ
YfC-Nederland bestaat sinds 1946 en is onderdeel van YfC-International. Dit netwerk is wereldwijd in meer dan 120 landen actief. YfC-Nederland organiseert door heel Nederland (op drie werkvelden: school, kerk en straat) diverse eigentijdse activiteiten voor tieners en jongeren. Switch Onderwijsprojecten, Rock Solid-tienerclubs, Solid Friends-jongerenclubs, Youth Alpha, lokale YfC-groepen en YfC-jongerencentra, die opereren onder de naam 'The Mall' vormen de kernactiviteiten van YfC.



Ingezonden persbericht