Gemeente Utrecht


2005 SCHRIFTELIJKE VRAGEN
11 Vragen van de dames drs. M.C. Mos, drs. A.C. den Besten, en de heren K. Boers en V. Oldenborg
(ingekomen 27 januari 2005)


Midden jaren negentig heeft de gemeente met de Steungroep Schaakwijk, de Projectontwikkelaar, Mitros Wonen, het Wijkbureau Noordwest en het opbouwwerk afgesproken om aan de Rokade 60 seniorenwoningen te bouwen met zorgvoorzieningen op de begane grond. Toen dit eenmaal publiekelijk bekend werd liep het storm bij het informatiecentrum Zuilen. Vervolgens is er op 15 oktober 2002 een informatieavond geweest waar ongeveer 130 geïnteresseerden aanwezig waren. Tijdens deze avond is onder andere gevraagd wat voor soort woningen er gebouwd gaan worden. Het antwoord was: "in dit project worden alleen sociale huurwoningen gerealiseerd, het gaat hier om seniorenwoningen en zorgwoningen". Ruim 200 mensen wilden zich plaatsen op de lijst voor deze woningen.

Tot onze verbazing stond rond de jaarwisseling in de Woningkrant de mededeling dat alleen de mensen die in het bezit zijn van een indicatie voor een servicewoning van Loket 1 voor deze woningen in aanmerking kunnen komen. Vervolgens stond er in de Woningkrant van 07-01-2005 een tweede advertentie. Woningzoekenden in het bezit van een indicatie voor een servicewoning van Loket 1 kunnen reageren, ook als "uw inkomen te laag is volgens de huur-inkomentabel".
Dit is tegen de gemaakte afspraken. Bovendien is dit vooraf niet voorgelegd aan de Steungroep Schaakwijk. Ook is de politiek hier nooit over geïnformeerd. GroenLinks, SP, Leefbaar Utrecht en PvdA vinden het een slechte zaak dat plannen eenzijdig worden gewijzigd. Dit getuigt van weinig respect voor bewoners en betrokkenen. Het is bovendien onbehoorlijk voor al die mensen die dachten straks te kunnen gaan wonen in een seniorenwoning in hun eigen wijk.

Dit leidt tot de volgende vragen:

1. Klopt het dat mensen alleen voor de seniorenwoningen aan de Rokade in aanmerking komen als zij in het bezit zijn van een indicatie voor een servicewoning van Loket 1?
2. Wat is de reden om de afspraak uit midden jaren negentig en 2002 te wijzigen?
3. Is het College het met GroenLinks, SP, LU en PvdA eens dat het onbehoorlijk bestuur is om hierover niet te overleggen met de andere partners, waarmee in het verleden de afspraken zijn gemaakt, zoals de Steungroep Schaakwijk?
4. Hoe gaat het College de wijziging van afspraken uitleggen aan alle geïnteresseerden voor de woningen?
5. GroenLinks, SP, LU en PvdA vinden het van groot belang dat deze mensen alsnog in aanmerking kunnen komen voor de seniorenwoningen (sociale huurwoningen) aan de Rokade of anders op een zelfde termijn alternatieve seniorenhuisvesting geboden moet worden in Zuilen. Hoe gaat het College dit regelen?
6. Is het College het met Groenlinks, SP, LU en PvdA eens dat de gehele procedure van woningtoewijzing ongedaan moet worden gemaakt?
7. Zo niet, wat is dan de motivatie van het College om het niet ongedaan te maken?


Antwoord van Burgemeester en Wethouders
(Verzonden 1 maart 2005)


Voor alle duidelijkheid: een servicewoning is een seniorenwoning in of bij een woonzorgcomplex; dat wil zeggen dat de bewoners een beroep kunnen doen op ondersteuning en zorg van de zorgvoorzieningen in het complex. De keuze om de seniorenwoningen aan de Rokade te labelen als servicewoning is conform het gemeentelijk beleid, omdat het hier gaat om een complex servicewoningen met de bijbehorende zorgvoorzieningen. In Zuilen bestaat een groot gebrek aan servicewoningen (ook wel zorgwoningen genoemd). Stedelijk is de vraag naar servicewoningen zeer groot (er staan volgens gegevens van begin 2004 circa 650 senioren op de wachtlijst voor een servicewoning); dit hangt samen met de afbouw van verzorgings- en verpleeghuizen in Utrecht, met als doel het zo lang mogelijk zelfstandig blijven wonen van senioren (de z.g. extramuralisering).

1. Dat klopt. In een eerste advertentie in de Woningkrant konden alleen ouderen mét een indicatie voor een servicewoning én een passend inkomen reageren op het betreffende nieuwe woonservicecomplex 'De Dame' in Schaakwijk. Omdat er op deze advertentie niet genoeg goede reacties binnenkwamen heeft Mitros de woningen in een tweede advertentie aangeboden aan 55-plussers mét indicatie maar zonder passend inkomen en, indien er onvoldoende vraag zou zijn, aan woningzoekende 55-plussers zonder indicatie op voorwaarde dat het inkomen wel passend is. Op deze advertentie is volop geregeerd door senioren mét indicatie maar zonder passend inkomen.
2. Er is o.i. geen sprake van een wijziging van eerdere afspraken. In de plannen is er steeds in algemene zin gesproken over een complex seniorenwoningen met zorgvoorzieningen. Wel is heel lang onzeker gebleven of het hier om servicewoningen mét indicatie zou gaan. Dit werd pas duidelijk toen Mitros en zorgaanbieder Cascade in november 2004 overeenstemming hadden bereikt over het zorgpakket. Hierdoor konden er wellicht andere verwachtingen bij de bewoners bestaan. Nadrukkelijk wijzen we erop dat servicewoningen mét indicatie uitsluitend aan senioren worden toegewezen.
3. Gezien het bovenstaande is er o.i. sprake van een misverstand, maar niet van 'onbehoorlijk bestuur'.
4. Mitros zal in de wijkkrant Zuilen een toelichting geven op de wijze van toewijzing en de uiteindelijke resultaten. Tevens zal Mitros verzocht worden de Steungroep Schaakwijk te informeren.
5. Voor het alsnog aanbieden van alternatieve seniorenhuisvesting ziet het college geen aanleiding:
. Er zijn geen oudbewoners van Zuilen meer met een recht van terugkeer voor de woningen in het betreffende woonservicecomplex; de terugkeerders hebben allen de gelegenheid gehad hiervan gebruik te maken bij de oplevering van de eengezinswoningen in Schaakwijk.
. Volgens het geldende toewijzingssysteem hebben oudere bewoners uit Zuilen geen voorrang bij de toewijzing.
. Per 3/2/05 zijn er van de 60 woningen 37 door huishoudens met een indicatie geaccepteerd en 24 zitten nog in het aanbiedingsproces; ook deze woningen zullen naar verwachting naar huishoudens met een indicatie gaan.
. Verwacht wordt dat van de ouderen aan wie een woning in het complex 'De Dame' is toegewezen 34% afkomstig zal zijn uit Zuilen.
6. Nee, daarvoor is geen aanleiding. Zie het antwoord op vraag 2.
7. Zie het antwoord op vraag 6. Daar komt bij: de procedure van toewijzing kan niet meer ongedaan worden gemaakt, omdat de toewijzing al in volle gang is en aan mensen reeds toezeggingen zijn gedaan.


---- --