VERENIGING EIGEN HUIS
http://www.eigenhuis.nl

Verbouwen in Amsterdam zonder erfpachtverhoging

Persbericht Vereniging Eigen Huis

Verbouwing in Amsterdam niet langer afgestraft met erfpachtverhoging

Amersfoort, 26 januari 2005

De gemeente Amsterdam heeft het plan opgevat om een belangrijk onderdeel van het erfpachtbeleid te wijzigen. Deze wijziging, die nodig en verstandig is, maakt een eind aan de huidige situatie, waarbij de gemeente Amsterdam onmiddellijk de erfpachtcanon verhoogt als een erfpachter zijn woning uitbreidt of verbouwt. De canon is een jaarlijkse vergoeding die de woningeigenaar aan de gemeente betaalt voor het gebruik van de grond waarop het huis staat.

Het huidige beleid van de gemeente leidt tot bizarre situaties. Zo zorgt het plaatsen van een eenvoudige dakkapel direct tot een aanzienlijke verhoging van de erfpachtcanon. Bovendien leidt de tussentijdse canonveranderingen tot veel administratieve rompslomp voor zowel de huizenbezitter als de gemeente. 'Iemand die zijn woning verbouwt gaat per jaar gemiddeld 500 euro meer aan canon betalen of kan dit afkopen door het betalen van zo'n 8000 euro ineens. Een Amsterdammer die een dakkapel wil plaatsen moet in feite de prijs van een tweede dakkapel kado geven aan de gemeente. Dat is dubbel betalen en dat is waanzin', aldus Frank van Loon, directeur collectief ledenbelang van Vereniging Eigen Huis. Het verbouwen en verbeteren van woningen met erfpacht wordt hiermee ernstig ontmoedigd.

De voorgenomen wijziging van het erfpachtbeleid houdt in dat het verbeteren en uitbreiden van woningen straks niet meer direct wordt afgestraft met een canonverhoging. Deze wordt pas doorgevoerd aan het einde van de contractueel overeengekomen erfpachtperiode. Vereniging Eigen Huis heeft hier jaren geleden al expliciet op aangedrongen en is tevreden dat de gemeente Amsterdam op dit punt nu eindelijk overstag gaat.

Tot teleurstelling van Vereniging Eigen Huis laat Amsterdam de overige bepalingen van haar erfpachtsysteem ongewijzigd. 'De vereniging vindt erfpacht niet meer van deze tijd. Het is een systeem dat aan woningeigenaren wordt opgedrongen en wordt door de gemeente als melkkoe gebruikt. In Amsterdam wordt de jaarlijkse canon voor een gemiddelde woning op de herzieningstermijn verhoogd met de factor 12 tot 20. De lasten voor de erfpachter lopen daardoor ineens met duizenden euro's per jaar op', aldus Van Loon.

De onredelijkheid van het erfpachtsysteem is Vereniging Eigen Huis al jaren een doorn in het oog. Daar komt nog bij dat andere grote steden zoals Rotterdam en Utrecht overstappen op een eigendomssysteem of een eeuwigdurende afkoop. Door handhaving van het ouderwetse en onbillijke erfpachtsysteem zet Amsterdam zichzelf op achterstand voor wat betreft de aantrekkelijkheid als woon- en vestigingsplaats. Genoeg argumenten, vindt Van Loon, om de erfpacht in Amsterdam nu eindelijk aan te pakken.