Gemeente Hilversum

Leeuwendeel jongeren kan zich al legitimeren
De inspanningen, die de gemeente Hilversum heeft verricht om haar burgers van een geldig identiteitsbewijs te voorzien, hebben effect gehad. In de maanden november, december en januari werden er 5100 reisdocumenten aangevraagd. In dezelfde periode een jaar geleden waren dat er 2800.

Sinds 1 januari moet iedereen in ons land van 14 jaar en ouder een geldig identiteitsbewijs kunnen tonen als de politie of andere toezichthouders daarom vragen. Dat is een van de maatregelen, die de overheid heeft genomen om de veiligheid te vergroten, de aanpak van criminaliteit te versterken en overlast te verminderen. U kunt zich identificeren met een geldig Nederlands paspoort, identiteitskaart, rijbewijs of een verblijfsvergunning. Een bankpas, openbaar vervoerkaart, brommerbewijs of een collegekaart is niet geldig.

Jongeren
Begin november schreef de gemeente inwoners van 14 tot 18 jaar, die nog niet in het bezit waren van een geldig identificatiebewijs, een brief om hen te wijzen op de nieuwe legitimatieplicht. In deze leeftijd heeft Hilversum 3440 inwoners. Zo'n 2584 van hen had al een geldig bewijs. In de maanden november tot en met januari kwamen er nog eens 716 jongeren bij die een reisdocument aanvroegen; 620 wilden een identiteitskaart en 96 een paspoort. En dat betekent dat er nog maar grofweg 140 Hilversumse jongeren zijn die geen geldig identiteitsbewijs kunnen laten zien.

Van die 5100 ingezetenen, die de laatste maanden reisdocumenten aanvroegen, zijn er trouwens 707 die zich heel goed kunnen legitimeren. Ondanks het feit dat zij reeds beschikten over een geldig paspoort vroegen ze toch een identiteitskaart aan.

Op afspraak
Mensen, die geen identificatiebewijs kunnen laten zien, riskeren een boete. Heeft u nog geen bewijs dan kunt u bij de afdeling Burgerzaken via het telefoonnummer 629 20 00 een afspraak maken voor het aanvragen van een paspoort, rijbewijs of identiteitskaart. Als u op afspraak komt, wordt u meestal binnen vijf minuten geholpen. U kunt natuurlijk ook tijdens de gewone openingstijden (op werkdagen van 08.30 tot 13.00 uur plus op donderdagavond van 17.00 tot 19.30 uur) zonder afspraak binnenlopen, maar dan kan de wachttijd behoorlijk oplopen.

U moet wèl persoonlijk naar het raadhuis komen. Eventuele kinderen moeten mee. Alleen voor bedlegerige bewoners van verpleeg- en verzorgingshuizen is een uitzondering gemaakt. Daar kunnen medewerkers van Burgerzaken naar toe om de documenten in orde te maken. Helaas staat met name de extra grote drukte als gevolg van de identificatieplicht niet toe dat Burgerzaken ook bij andere Hilversummers op huisbezoek gaat.