FNV

FNV verzoekt vrijlating Chinese activisten

Lodewijk de Waal heeft namens de FNV voor de derde keer in anderhalf jaar een brief gestuurd aan de Chinese minister van Justitie, Zhang Fusen met het dringende verzoek Xiao Yunliang en Yao Fuxin vrij te laten. De twee ernstig zieke Chinese arbeidsactivisten zitten sinds 2002 in de gevangenis vast onder verdenking van het plegen van geweld tijdens protesten van Ferro-Alloy werknemers.

Tot op heden heeft de Chinese regering niet gereageerd op de talloze internationale verzoeken om hun vrijlating. Inmiddels zijn ze al ruim een half jaar ernstig ziek en krijgen geen enkele medische behandeling. Volgens de `Chinese Criminal Procedure Law' hebben gevangenen het recht om hun straf buiten de gevangenis te dienen als zij ernstig ziek zijn.

Yao Fuxin kan onder meer zijn rechterbeen niet meer goed gebruiken, is doof aan één oor, heeft ernstig hoge bloeddruk en is al diverse malen ingestort door hartfalen. Xiao Yunliang heeft onder meer cysten in zijn nieren, chronische gastritis, aderverkalking van de aorta en nier- en leverziektes.

Bovendien zitten de mannen volgens de ILO-conventies 87 en 98 onterecht gevangen. Volgens deze conventies hebben ze het recht op organiseren en collectief onderhandelen en is dat ook precies wat ze deden tijdens de protesten in maart 2002. De protesten waren gericht tegen de corruptie en het bankroet zijn van de Liaoyang Ferro-Alloy Factory.

De FNV vraagt de Chinese regering om Yao Fuxin en Xiao Yunliang met onmiddellijke ingang vrij te laten op medische gronden.

Brief Lodewijk de Waal.

27 januari 2005

015 protestbrief China.doc