Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Persbericht
28 januari 2005

Corporaties hebben mogelijkheden voor grondaankoop

Woningcorporaties kunnen zonder problemen grond aankopen waarop nog geen bouwbestemming rust. In de regelgeving voor corporaties is slechts opgenomen dat VROM hen niet zal toestaan speculatief grond aan te kopen. Bij grondaankoop door corporaties moet naar verwachting binnen vijf jaar na aankoop kunnen worden gebouwd. Dit zegt minister Dekker in een brief waarin ze de Tweede Kamer informeert over de uitvoering van een aantal aangenomen moties bij de VROM-begroting.

De motie Sterk c.s. pleit voor uitbreiding van de termijn van vijf jaar. In geen enkele regeling staat echter, dat binnen een bepaalde termijn met de bouw van woningen moet worden gestart. Pas na vijf jaar zal VROM, indien op de grond nog steeds geen bouwbestemming rust, de aankoop alsnog aanmerken als speculatie en moet de corporatie de grond verkopen. Corporaties kunnen hun financiële middelen slechts inzetten ten behoeve van de volkshuisvesting. Hiermee reageert de minister ook op de kritiek vanuit de corporatiebranche dat zij geen mogelijkheden hebben om grond zonder bouwbestemming aan te kopen. Volgens Dekker hebben corporaties binnen de huidige regelgeving genoeg mogelijkheden voor grondaankoop en zij vindt het niet wenselijk hun werkgebied te verruimen. Illegale verhuur

In de brief reageert de minister ook op verschillende moties van onder meer de kamerleden Depla en Veenendaal over illegale verhuur. Het tegengaan van illegale verhuur is van groot belang en wordt in de praktijk ook al opgepakt. Volgens de minister hebben gemeenten en corporaties diverse instrumenten tot hun beschikking om illegale verhuur en bewoning tegen te gaan. Voor het tegengaan van illegale verhuur is volgens haar nieuwe regelgeving niet direct noodzakelijk. Zo worden in diverse grote steden bestanden van de gemeente en verhuurders vergeleken en adressen bezocht waarbij de inschrijvingen worden gecontroleerd. Sociale verhuurders kunnen al inzicht krijgen in de gemeentelijke administratie. Ook kunnen gemeenten voorwaarden stellen aan de huishoudensgrootte in relatie tot de grootte van de woning.

Om onderhuur tegen te gaan biedt het huidige huurrecht al diverse mogelijkheden, zoals omkering van de bewijslast en opname in het huurcontract van een boetebeding bij onderhuur. Deze en andere instrumenten komen aan bod in een binnenkort te publiceren handreiking van de Stichting Experimenten Volkshuisvesting (SEV). Daarnaast kan een onderhuurder, in geval van goede trouw, een legale huurovereenkomst krijgen. Minister Dekker zal in de komende periode met de minister van Justitie overleggen over bestuurlijke boetes en de mogelijkheden in het strafrecht, indien woonruimte doelbewust op illegale wijze wordt onderverhuurd.

Meer informatie
Download de brief aan Tweede Kamer over moties VROM-begroting 2005: http://www.vrom.nl/docs/pers/Kamerbrief_MotiesVROMbegroting2005.pdf (pdf, 120 KB)

( bron: http://www.vrom.nl/pagina.html?id=19478 )