Gemeente Voorschoten

Persberichten - Gemeente Voorschoten geeft informatiefolder Wet werk en bijstand uit
Uitgebracht op: donderdag 27 januari 2005

De afdeling Sociale Dienstverlening en Zorg (SDZ) van de gemeente Voorschoten brengt een informatiefolder uit over de nieuwe Wet werk en bijstand (Wwb), die sinds 1 januari 2004 van kracht is. De afdeling heeft in 2004 de nieuwe wet ingevoerd en mensen met een uitkering hebben ermee te maken. Het motto van de Wwb is: werk boven uitkering.

De folder geeft informatie over de rechten en plichten bij het aanvragen van een tijdelijke uitkering.
Daarnaast is aangegeven wat de afdeling SDZ kan doen om iemand te helpen bij het vinden van een baan, stage of andere vorm van maatschappelijke participatie. De folder wordt rechtstreeks toegezonden aan de mensen die nu een tijdelijke uitkering hebben. Bij een aanvraag van een uitkering wordt de folder ook aan de nieuwe klanten uitgereikt. Uiteraard is de folder voor belangstellenden af te halen op het gemeentehuis en in de bibliotheek.

Sollicitatieverplichting
Uitgangspunt bij het toekennen van een bijstandsuitkering is dat deze dient als een tijdelijke overbrugging. De bedoeling is om zo snel mogelijk weer aan de slag te komen. Als iemand kan werken -geheel of gedeeltelijk- moet hij of zij actief op zoek gaan naar een baan. Met andere woorden: iemand is verplicht te solliciteren. De medewerkers van de afdeling SDZ kunnen de werkzoekende hierbij op weg helpen. Dit gebeurt onder andere door behulpzaam te zijn bij het aangaan van reintegratietrajecten om de mogelijkheden op de arbeidsmarkt te vergroten en de stap naar betaald werk te verkleinen, zoals Work-first-trajecten, opstapbanen, werkstages en scholing.

Andere regelingen voor minima
Naast de maandelijkse uitkering voor levensonderhoud kent de gemeente een aantal inkomensondersteunende regelingen voor mensen met een minimuminkomen. Er is bijzondere bijstand voor mensen die door bijzondere omstandigheden extra kosten moeten maken, bijvoorbeeld in verband met ziekte. Ook voor kosten van culturele en educatieve activiteiten kan een aanvraag worden ingediend. Voor mensen met een chronische ziekte en/of handicap die hierdoor hogere kosten hebben, is het mogelijk éénmalig een bijdrage aan te vragen. Daarnaast zijn voor ziektekosten, gemeentelijke belastingen en woonlasten ook regelingen mogelijk die het voor mensen met een minimuminkomen mogelijk moeten maken financieel rond te komen.


- einde bericht -