Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

plantenziektenkundige dienst
wageningen persbericht

Wageningen, 26 januari 2005
Aanpak ringrot en bruinrot voor 2005 bekend

Eind 2004 heeft de Plantenziektenkundige Dienst (PD) melding gemaakt van drie besmettingen van ringrot in Nederlandse pootgoedpartijen. Daarnaast werd er in 2004 één vondst van besmetting met bruinrot gemeld. Naar aanleiding van deze vondsten heeft de PD in samenwerking met LTO, NAO, Plantum NL, VAVI en NAK de aanpak van ringrot en bruinrot voor 2005 en de komende jaren besproken. Centraal in de gewenste aanpak van ringrot staat preventie van besmettingen. Voor bruinrot is het verantwoord om het toetsingsniveau te verlagen.

De Plantenziektenkundige Dienst (PD) heeft 20 januari jongstleden binnen de klankbordgroep akkerbouw het te voeren fytosanitaire beleid ten aanzien van ringrot en bruinrot besproken. De PD wordt binnen deze klankbordgroep geadviseerd door vertegenwoordigers van LTO, NAO, Plantum NL, VAVI en NAK.

Ten aanzien van ringrot heeft de klankbordgroep geconcludeerd, dat de beoordeling van het benodigde toetsingsniveau van pootgoed op ringrot voor 2005 en de daaropvolgende jaren plaats moet vinden in samenhang met de door de sector getroffen preventieve maatregelen. Gezamenlijk is de voorkeur uitgesproken voor een beleid, waarin de nadruk ligt op preventie in plaats van toetsing. In de komende weken zal door de sector in overleg met de PD nader uitwerking worden gegeven aan de gewenste preventieve maatregelen ter voorkoming van introductie en verspreiding van ringrot. Eind maart zal de klankbordgroep akkerbouw opnieuw overleg voeren over de gewenste intensiteit van de toetsing van pootgoed op ringrot in 2005 en de daaropvolgende jaren.

In de integrale toetsing van 2004 is slechts één bruinrotbesmetting vastgesteld. De besmetting is aangetroffen in een partij NAK pootgoed van het ras Timate, afkomstig uit Noord Holland. Het drastisch teruggenomen gebruik van oppervlaktewater in de afgelopen jaren vormt de belangrijkste verklaring voor dit lage aantal vondsten. De sterk toegenomen bewustwording van de risico's die samenhangen met het gebruik van oppervlaktewater in de teelt van pootgoed heeft zijn vruchten afgeworpen. Bruinrot kan namelijk gemakkelijk met water worden verspreid.

Op grond van de uitkomsten van de integrale toetsing van 2004 acht de PD het verantwoord om het toetsingsniveau van NAK-pootgoedaardappelen op bruinrot terug te brengen tot één monster per partij. Dit toetsingsniveau geldt echter alleen voor telers, die kunnen aantonen in 2003 en 2004 geen oppervlaktewater te hebben gebruikt bij de teelt van pootgoed én in 2004 geen beregend pootgoed hebben aangekocht. Voor de NAK-pootgoedtelers, die niet aan deze criteria voldoen, geldt in 2005 het toetsingsniveau van één monster per 25 ton.


---
Meer informatie over dit persbericht: Ir. F.J.A. Janssen, tel.: 0317 49 66 72; e-mail: f.j.a.janssen@minlnv.nl B.g.g.: mevrouw M.H.P. Leenders, tel.: 0317 49 67 88: e-mail: m.h.p.leenders@minlnv.nl


---- --