TNO

TNO magazine

Nieuwe onderzoeksresultaten gepresenteerd op TNO-symposium

Persbericht 2005-4

Matige consumtie van alcohol past in een gezonde levensstijl. Dat blijkt uit meerdere onderzoeksresultaten die woensdag 26 janauari worden gepresenteerd tijdens het symposium `Matig drinken: gezond?' dat TNO tijdens de BBB Horecavakbeurs in het MECC organiseert. Onder matig drinken wordt voor vrouwen 1 á 2 glazen per dag aangehouden en voor mannen 2 á 3 glazen.

Relatie alcoholgebruik en diabetes
Samen met TNO onderzocht met Dr. Lando Koppes van het VU Medisch Centrum in Amsterdam alle studies naar de relatie tussen alcoholconsumptie en de kans op ouderdomssuikerziekte en vatte die samen in een zogeheten meta-analyse. Koppes stelt dat mensen met matige alcoholconsumptie ongeveer 30% minder kans hebben op ouderdomssuikerziekte dan niet-drinkers en excessief drinkers.

Denkkracht
Dr. Henk Hendriks van TNO Kwaliteit van Leven uit Zeist presenteert onderzoek waaruit blijkt dat bij matige drinkers het risico op afname van je denkkracht lager is dan niet-drinkers of excessieve drinkers. Dit bevestigt eerder onderzoek naar de effecten van matige alcoholconsumptie op denkkracht.

Prof Wija van Staveren verbonden aan de Wageningse Universiteit presenteert op het TNO-symposium onderzoek naar de bijdrage van leefstijlfactoren zoals een gezonde voeding, lichamelijk activiteit en een matige alcoholconsumptie op de kans te overlijden aan diverse ziekten. Het blijkt dat ieder van die factoren de kans te overlijden aan ziekte vermindert. Matige drinkers beoordelen de kwaliteit van hun leven over het algemeen ook beter dan niet-drinkers en excessief drinkers blijkt uit onderzoek van heer Toet verbonden aan de GG&GD Utrecht.

25 januari 2005
Dinsdag 25 januari 2005
_______________ zoek
TNO | Kennis voor zaken

Persvoorlichting
Maarten Lörtzer
T 015 269 49 75

June Vasconcellos
T 015 269 49 05

F 015 262 73 35
pressinfo@tno.nl

Postbus 6050
2600 JA, Delft