Gemeente Den Haag

januari 2005
Den Haag verhuurt visrechten aan visserij (26 januari)

De gemeente Den Haag en het Hoogheemraadschap Delfland hebben deze week een unieke overeenkomst gesloten met de lokale sport- en beroepsvisserij. Met de ondertekening van de overeenkomst zijn de gemeentelijke visrechten (op huurbasis) overgegaan op de Haagse visserij.

De samenwerking tussen de verschillende partijen heeft als inzet, de visstand in de Haagse wateren zo goed mogelijk te beheren. Met de overgang van de visrechten is de visserij nu zelf verantwoordelijk voor een goed watermilieu. Om het beheer te financieren zullen de gemeente en het Hoogheemraadschap van Delfland jaarlijks ieder maximaal 25.000,- subsidie verlenen.

Samenwerking
Wethouder Smits (Nieuwe gebieden en Duurzaamheid) is enthousiast over de samenwerking " We hebben vandaag een belangrijke stap gezet voor de toekomst van onze wateren. Door deze samenwerking is goed visstandbeheer gewaarborgd!" aldus Smits. Ook de heer J. Fortuin van de 's Gravenhaagse Hengelsportvereniging is overtuigd van het belang van de overeenkomst. " We hebben elkaar nu eenmaal nodig, wat is hengelsport zonder gezond viswater?"

Visstandbeheer
Goed visstandbeheer heeft een positieve invloed op de kwaliteit van het water. Komt een bepaalde vis te veel voor, dan heeft dit invloed op de aanwezigheid van planten. Zo kan te veel Brasem en Karper leiden tot troebel water (doordat deze vissen de bodem omwoelen), waardoor waterplanten verdwijnen en algengroei kan optreden.

Door bepaalde vissoorten weg te vangen en andere vissoorten te stimuleren ontstaat er een gevarieerd milieu, dat de waterkwaliteit ten goede komt. De 's Gravenhaagse Hengelsportvereniging krijgt hierin een belangrijke taak.

Waterplan
Den Haag is niet de enige stad in Nederland dat zich met visstandbeheer bezig houdt. Daarom is bij de totstandkoming van visstandbeheerplan gebruik gemaakt van de expertise van de Organisatie ter Verbetering van de Binnenvisserij (OVB).

Het Visstandbeheerplan maakt onderdeel uit van het Waterplan, een samenwerkingsproject van de gemeente Den Haag en het Hoogheemraadschap van Delfland. Het plan is gericht op kwaliteitsverbetering van de Haagse wateren en de hieraan gebonden natuurwaarden. In het Waterplan zijn de Haagse wateren ingedeeld in drie ambitieniveaus:

Water dat siert;
Water dat behaagt;
Water dat leeft