Gemeente Utrecht
Gekraakte WKZ-gebouw rustig ontruimd
Het voormalig Wilhelmina Kinderziekenhuis in de ABC-straat in Utrecht dat sinds 7 januari gekraakt was, is vandaag door de politie -vanwege de onveilige situatie- ontruimd. In eerste instantie wilden de krakers vrijwillig het pand verlaten, later kwamen ze daarop terug. De krakers zijn aangehouden omdat ze het bevel van de politie tot ontruiming negeerden.
De ontruiming van het pand gebeurde op last van de burgemeester van Utrecht. Onderzoek naar de staat van het gebouw door de milieupolitie, bouwinspectie en brandweer gaf aan dat het pand bijzonder gevaarlijk was: het pand heeft verouderde elektrische installaties, er is asbest verwerkt in plafonds en het pand heeft slechts één vluchtweg. Een brand zou grote gevolgen hebben voor de buurt en het leefmilieu. Redenen voor de burgemeester om de krakers te vragen het pand te verlaten. Na een mondelinge aanzegging die de krakers niet opvolgden, volgde een noodbevel van de burgemeester. De krakers moesten rond het middaguur uit het gebouw zijn. Toen ze dit bevel niet opvolgden, kreeg de politie opdracht het pand ontruimen.
Een speciale politie-eenheid heeft direct het gebouw onderzocht. De milieupolitie constateerde een meer dan toegestane hoeveelheid asbestdeeltjes op de derde, zesde en achtste verdieping. Vanaf de eerste verdieping is het gebouw 'besmet' verklaard; de krakers mochten er ook niet meer in om hun eigendommen eruit te halen. Daarvoor is het wachten op een bedrijf dat met beschermende kleding wél naar binnen mag. De asbestdeeltjes zijn vrijgekomen doordat recent plafondplaten zijn losgetrokken. Daarnaast ontdekte men dat illegaal stroom was afgetapt.
De ontruimingoperatie was zorgvuldig voorbereid: er was een brandweerauto, ambulance en ontsmettingsmateriaal aanwezig. In totaal waren politie, gemeente, inspectie en brandweer met zo'n 30 dertig mensen aanwezig. Een zorgvuldige voorbereiding was nodig omdat rekening gehouden moest worden met de veiligheid van de hulpdiensten, de buurt en de krakers. Daarom kon de ontruiming niet eerder plaatsvinden. Centrum Maliebaan, eigenaar van het gebouw, heeft opdracht gegeven het pand degelijk dicht te timmeren - en daarmee ontoegankelijk te maken- en hekken om zowel het gebouw als het omliggende terrein te plaatsen. Ook hebben ze beveiliging ingehuurd dat toezicht houdt op pand en terrein.
Noot voor de media:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Sari Klatter, bestuurscommunicatie, 030- 286 14 09 of 06-29 05 42 64