Gemeente Eindhoven

Persbericht: 26 januari 2005, no. 19

Strijdige regelgeving in metaalsector onder de loep genomen

Ondernemers lopen voortdurend tegen een veelvoud van, vaak strijdige, regels aan. Voor staatssecretaris Van Gennip van Economische Zaken aanleiding om het project Aanpak strijdige regels te lanceren. In totaal zijn vijf verschillende branches onderzocht. In Eindhoven is de regelgeving in de metaalsector bekeken. De resultaten van dit onderzoek staan in het rapport Strijdige regels in de praktijk, eindrap- portage Werkgroep Metaal. Duidelijk is dat er verbeteringen op lokaal en landelijk niveau nodig zijn.

De Werkgroep Metaal Eindhoven startte in juni 2004. De werkgroep bestond uit vertegenwoordigers van brancheorganisaties, gemeentelijke organisaties, de milieudienst regio Eindhoven, rijksinspecties en een ondernemer. Doelstelling was het komen tot éénduidige, heldere en in de praktijk uitvoerbare aanwijzingen en communicatie richting ondernemers. De gemeente Eindhoven zal de ervaringen omtrent werkwijze, aanpak, oplossingen en best practises delen met andere Nederlandse gemeenten.

Bevindingen
Ondernemers vinden dat de sector metaal met veel regels en rapportageverplichtingen te maken heeft. Er blijkt zelden sprake te zijn van feitelijke of formele strijdigheid in wet- en regelgeving. Vaker gaat het om strijdigheden die ontstaan bij toepassing en interpretatie van de regels door verschillende instanties. Verder is communicatie tussen overheden, instanties en ondernemers een aandachtspunt. Slechte communicatie leidt tot verkeerde (investerings-) beslissingen, onnodige kosten, wederzijdse irritaties en een negatief beeld van ondernemers over de overheid. Goede afstemming tussen gemeente, inspecties, participanten en vertegenwoordigers uit de metaalsector vermindert interpretatieverschillen en onduidelijkheden over allerlei regels.

Concrete oplossingen en aanbevelingen
De werkgroep heeft 17 knelpunten, zoals die zijn aangedragen door ondernemers bij het meldpunt strijdige regels, geanalyseerd en daarvoor concrete oplossingen aangedragen. De oplossingen en aanbevelingen zijn deels gericht aan het Rijk en deels aan de andere betrokken partijen. Zaken op het gebied van wet- en regelgeving worden door het Rijk onder meer betrokken in diverse herijkingsoperaties van wet- en regelgeving. Structurele aanbevelingen zijn onder meer het instellen van een overlegplatform met partijen uit het veld, extra investeren in het informeren van ondernemers, verdere digitalisering van producten van de overheid, verdere samenwerking en afstemming tussen inspecties (landelijk en lokaal) en meer invulling van de
1-loket gedachte.

Meldpunt strijdige regels
In mei 2003 is op initiatief van het Ministerie van Economische Zaken samen met MKB-Nederland het Meldpunt Strijdige Regels ingesteld. In de periode mei tot en met oktober 2003 hebben ondernemers bijna 800 ervaringen met strijdige regels bij dit Meldpunt gemeld. Deze knelpunten zijn in werkgroepen, o.a. op het gebied van horeca, recreatie, metaal, monumentenzorg en detailhandel aangepakt en veelal opgelost.
De oplossingen zijn te vinden op de website www.strijdigeregels.nl. Ook wordt op 1 februari 2005 een landelijk congres over de resultaten van het project Strijdige Regels en de vervolgstappen gehouden. In ieder geval is de aanpak om partijen bij elkaar te brengen en gezamenlijke oplossingen te vinden succesvol gebleken.

© 2005 Gemeente Eindhoven