Gemeente Eindhoven

Persbericht: 26 januari 2005, no. 20

Eindhovense inburgeraars enthousiast!

Ondanks krimpende rijksmiddelen goede educatietrajecten voor nieuw- & oudkomers

De rijksbijdrage die op basis van de Wet Inburgering Nieuwkomers (WIN) en Wet Educatie en Beroepsonderwijs (WEB) aan de gemeente wordt uitgekeerd, wordt in 2005 weer aanzienlijk gekort. Door o.a. inzet van gelden van het Europees Sociaal Fonds (ESF) biedt de gemeente Eindhoven ondanks de krimpende rijksmiddelen voor educatie en inburgering, een adequaat aanbod aan educatietrajecten binnen de volwasseneneducatie en aan inburgering van nieuwkomers en oudkomers.

Dat doet de gemeente enerzijds met het ESF geld. Anderzijds wordt bij het inburgeren en het leren van Nederlands sinds 2004, via Educatief 55+, met vrijwillige deskundige docenten gewerkt. De groep inburgeraars is nog steeds groot. Door een deel van de inburgeraars op te leiden via vrijwillige docenten wordt het aanbod dichterbij individuele deelnemers gebracht.

Enthousiaste deelnemers door goede taalketen
Wethouder Kuppens zet zich ervoor in om alle taalactiviteit in een zogenoemde taalketen onder te brengen. Dat betekent dat alle aanbieders van taalonderwijs hun aanbod op elkaar afstemmen, zodat er een sterkere keten ontstaat. Het ROC is een belangrijke partner hierin. Daarnaast wordt in Eindhoven veel geïnvesteerd in het aantrekkelijk maken van het inburgerings- en taaleducatie-aanbod. Die aanpak werkt. Deelnemers zijn enthousiast. Bijvoorbeeld door het combineren van taalonderwijs met het leren aan inburgeraars hoe de arbeidsmarkt in elkaar zit, gaat voor de nieuwkomers, die verplicht inburgeren, een lang gekoesterde wens in vervulling. Ze zijn niet uitsluitend bezig met taal, maar leren direct vanuit de eigen doelen. Door bij Opvoeders in de schijnwerpers ouders Nederlands te leren op de school van het kind en door gelijktijdig kinderopvang te bieden, geef je de ouders de ruimte om deel te nemen en wordt de Nederlandse taal van deze kinderen ook bevorderd.

Kort samengevat zijn er dus 4 nieuwe ontwikkelingen aan de gang:
* Er wordt gewerkt vanuit het doel van de inburgeraar,
* De taalketen wordt versterkt,

* Taallessen en samenhangende trajecten worden meer decentraal georganiseerd, zodat ze makkelijker toegankelijk zijn.
* ESF gelden worden ingezet om het aanbod mogelijk te maken. De gemeente Eindhoven is één van de koplopers in het inzetten van ESF gelden voor dit doel.

© 2005 Gemeente Eindhoven