TNO

TNO magazine

Geur en smaak blijven behouden

Persbericht 2005-6

Onderzoekers van TNO hebben bewezen dat met oververhitte stoom het acrylamidegehalte in voedingsmiddelen sterk terugebracht kan worden. Andere belangrijke kwaliteitsaspecten zoals geur en smaak worden daarbij niet aangetast. Vertrouwelijk onderzoek met klanten heeft deze resultaten bevestigd en heeft het effect ook voor andere producten aangetoond.

Acrylamide is een potentieel kankerverwekkende stof die ontstaat bij het verhitten van voedingsmiddelen.

De toepassing van dit nieuwe proces heeft als voordeel dat er niets verandert aan de ingrediënten. Dat betekent ook dat er geen nadere vermelding op het etiket van het product nodig is. Het proces vindt plaats in een gesloten systeem en geeft daardoor geen geuremissie naar de omgeving. Industriële toepassing van het proces lijkt op redelijk korte termijn haalbaar. Van 9 tot 17 februari organiseren de WHO en de FAO in Rome een expertmeeting over acrylamide.

Beheersing vochthuishouding geheim achter proces Het werkingsprincipe berust op beheersing van de vochthuishouding in het product. Dit speelt namelijk een grote rol bij het verloop van de zogenoemde Maillardreactie en de vervolgreacties die kunnen leiden tot vorming van acrylamide. Door gebruik van oververhitte stoom in de zeer beheerste manier in het door TNO ontwikkelde proces, kan de vochthuishouding nauwkeurig worden gestuurd in het temperatuurgebied van 80 tot 260 C. Dit kan de vorming van Acrylamide voorkomen. Daarnaast kan er tijdens het proces gericht worden gestuurd op de gewenste smaak- en geurcomponenten van de producten, en kan het eindvochtgehalte van het product worden bepaald.

In de pilotinstallatie die bij TNO in Apeldoorn staat, kunnen vrijwel alle voedingsmiddelen worden behandeld. De variatie in procescondities die kan worden aangelegd binnen de installatie is uniek. Beoordeling van productkwaliteit inclusief analyse op acrylamide kan ook worden uitgevoerd door TNO.

26 januari 2005

Woensdag 26 januari 2005
_______________ zoek
TNO | Kennis voor zaken

Persvoorlichting
Maarten Lörtzer
T 015 269 49 75

June Vasconcellos
T 015 269 49 05

F 015 262 73 35
pressinfo@tno.nl

Postbus 6050
2600 JA, Delft