D66

Leerlinggebonden financiering via het zogenaamde `rugzakje' moet veel eenvoudiger worden. Dit rugzakje, bedoeld voor leerlingen met een handicap, moest er toe leiden dat meer kinderen met problemen naar gewonen scholen kunnen blijven gaan. De bureaucratische rompslomp rond het rugzakje heeft er echter toe geleid dat er steeds minder probleemleerlingen op reguliere scholen terecht komen. D66 wil opheldering van minister Van der Hoeven.

In 2003, vóór de invoering van het rugzakje, zaten er nog ruim 10.000 zorgleerlingen in het reguliere onderwijs. In 2004 zijn dat er nog maar 7500. D66-kamerlid Ursie Lambrechts: `D66 heeft de leerlinggebonden financiering altijd gesteund, omdat het ouders en leerlingen meer keuzevrijheid geeft: naar welke school gaat een leerling en wat voor soort ondersteuning is daarvoor nodig. Maar in de uitvoering zijn de procedures zo bureaucratisch gemaakt, dat steeds minder ouders en leerlingen ook echt iets te kiezen hebben. Het resultaat is, dat steeds meer kinderen weer direct naar het speciaal onderwijs gaan'.

Al anderhalf jaar is duidelijk, dat de uitvoering van de leerlinggebonden financiering niet bepaald klantvriendelijk is. Lambrechts heeft tot twee keer toe met een kamerbreed gesteunde motie aan de minister gevraagd de criteria en procedures te vereenvoudigen. `Maar Van der Hoeven is buitengewoon laks op dit dossier,' aldus Lambrechts. `De evaluatie wijst nu uit dat de het resultaat van alle maatregelen per saldo negatief is. Dat is natuurlijk niet acceptabel. D66 wil dat Van der Hoeven uitlegt hoe dat kan, en hoe dit op korte termijn kan verbeteren'.

Aanstaande donderdag zal Lambrechts de kwestie aan de orde stellen in een debat met minister Van der Hoeven over Weer Samen naar School-beleid en de leerlinggebonden financiering.

26-1-2005 10:05