Gemeente Enschede

Controle-actie in Glanerbrug-Zuid

26-01-2005

Vandaag (26 januari) is om 10.00 uur het startsein gegeven voor een controle-actie in Glanerbrug-Zuid. De controle wordt uitgevoerd door drie multidisciplinaire teams, samengesteld uit medewerkers van de politie, de gemeente (de sociale recherche en burgerzaken) en andere partners (Essent, UWV, Keuringsdienst van Waren, het Openbaar Ministerie).

Bijzonder is deze keer de aanpak van hennepteelt op 'bekende' adressen in het district (Enschede en Haaksbergen).

Gekeken wordt verder naar drugsoverlast, illegale onderhuur, en fraude met uitkeringen. Er vindt tevens een horeca-controle en een verkeerscontrole plaats. De inzet van de Milieupolitie is gericht op aanhangers, caravans en campers en milieudelicten. De parketpolitie is aanwezig voor het innen van de arrestatiebevelen, onder het motto lik-op-stuk.

Met deze actie wordt een frisse start gemaakt voor een nieuwe reeks van acties in 2005.

In Enschede wordt door de gemeente, politie, justitie en andere partners al enkele jaren gericht gecontroleerd op de handhaving van regels voor gebouwen, de openbare ruimte en het gebruik daarvan. De controle wordt daarbij steeds afgewisseld naar doelgroepen, stadsdelen en controle-thema's. Prioriteiten daarbij zijn veiligheid en gezondheid. Met deze controle wordt gestreefd naar het verbeteren van de leefbaarheid en veiligheid van het gebied.

Eerder zijn succesvolle controles uitgevoerd in het Lasonder, de Lipperkerkstraat en Enschede-Oost. De betrokken partners (gemeente, politie, officier van justitie, UWV, en de Keuringsdienst van Waren) hebben onder het motto "samen werken aan handhaven" afspraken gemaakt over controle-acties tot 1 januari 2006.

Behalve door middel van handhaving wordt ook gewerkt aan de verbetering van huisvesting en de inrichting van openbare ruimten (samen met de woningcorporaties), de economie van de wijk (samen met ondernemers) en de sociale problematiek (samen met zorg- en hulpverleners). Voorop staat echter dat leefbaarheid en veiligheid vooral een verantwoordelijkheid is van burgers en ondernemers. De gemeente ziet erop toe dat deze verantwoordelijkheid wordt waargemaakt.


---