Gemeente Breda

Project Water In Historic City Centres op film vereeuwigd

Dsc03512_gr.jpg

Met het sluiten van een filmcontract heeft Breda de eerste officiële stap gezet om het Europese project Water in Historic City Centres (WIHCC) op film vast te leggen. Filmproducenten Dirk Rijneke en Mildred van Leeuwen van Rotterdam Films en projectleider Hans Thoolen namens wethouder Niederer voor Lead Partner Breda, ondertekenden het filmcontract. Beide partijen gaan zich samen inspannen om deze internationale productie tot stand te brengen. De film gaat tijdens de slotmanifestatie in Breda, eind 2007, in première. Daarna volgen nog vele nationale en internationale vertoningen, inclusief op televisie. Het Europese Interreg IIIB programma heeft aan WIHCC een subsidie toegekend van 5,6 miljoen euro onder meer voor publiciteit en kennisoverdracht. Uit dit budget is nu 90.000,- beschikbaar gesteld voor de film.

Filmproducent Rotterdam Films (RF)

Via een gedegen selectie van filmproducenten is - na goedkeuring van de Internationale Stuurgroep - gekozen voor Rotterdam Films Rijneke & Van Leeuwaarden. Een filmproducent met veel internationale (bekroonde) producties op het curriculum vitae, zoals Tales Of Two Cities, het drieluik Water en de klassieker City Life. Met het thema water heeft Rotterdam Films ervaring en affiniteit, zoals blijkt uit de door de NCRV uitgezonden documentaire De Brugwachter en diverse documentaires over de Rotterdamse haven.

Water heeft zoveel betekenis voor steden, van primaire levensbehoefte tot bereikbaarheid en cultuur, dat je er nooit op uitgekeken raakt, laat staan dat wij uitgefilmd kunnen raken. Water heeft in elk van de zes betrokken steden een soort zelfde rol, maar ook heel eigen aspecten. Die verschillen en overeenkomsten inspireren ons. Voor deze film gaan we op zoek naar symbolen van de verschillende culturen in de steden en tegelijkertijd gebruiken we die als een soort rode draad om het verhaal van het terugkerende water te vertellen. Aldus Dirk Rijneke.

Naast de creatieve mogelijkheden, biedt de werkwijze van de gekozen producent perspectief. Zo beschikt RF over een uiteenlopend netwerk om aanvullende financiële bronnen aan te boren, zodat het beschikbare filmbudget ruimschoots aangevuld zal worden. In dit stadium heeft RF voor de ontwikkeling van het filmplan al een bedrag van 25.000 ontvangen van het Rotterdams Fonds voor de Film en audiovisuele media.

Spin-off kennisoverdracht

Gedurende de looptijd van het project tot eind 2007 werken de deelnemende steden (Breda,
s-Hertogenbosch, Gent, Mechelen, Chester en Limerick) intensief samen. Het is van belang dat ook zoveel mogelijk andere steden uit Noordwest Europa profijt hebben van de internationale ervaring en kennis. Veel steden ervaren gelijksoortige problemen en hebben belang bij oplossingen die door het gezamenlijke project aangereikt worden. De film is een belangrijk onderdeel van het project omdat andere steden zo de gelegenheid krijgen om kennis op te doen en de oplossingen van het project in hun eigen situatie toe te passen. Bovendien is het een manier om het publiek te informeren over de voortgang en ontwikkelingen in de betreffende steden. Het gezamenlijk optreden in een film of creatieve documentaire van dit kaliber is daarnaast een extra kans voor stadspromotie.

Breda, 26 januari 2005