Middeleeuws klooster ontdekt aan Rapenburg
Tijdens bouwhistorisch onderzoek in oktober 2004 is door bureau Monumenten en Archeologie van de gemeente Leiden in de panden aan Rapenburg 41, 43 en 45 een deel van het middeleeuwse klooster Roma ontdekt. Het onderzoek toont aan dat het hout van de kapconstructie halverwege het jaar 1450 werd gekapt in de bosrijke omgeving van het graafschap Bentheim in Duitsland. De panden aan het Rapenburg houden dus een 555 jaar oude vleugel van het vroegere klooster verborgen. Behalve grote gedeeltes van de Pieterskerk en gedeeltes van de Hooglandse kerk zijn er tot nu toe in Leiden weinig andere vondsten uit de periode 1450-1500.
Van de panden Rapenburg 41, 43 en 45 was tot nu toe bekend dat deze omstreeks 1660 zijn gebouwd. Tijdens een verbouwing aan Rapenburg 41 is bouwhistorisch onderzoek gedaan. Hieruit blijkt dat een 555 jaar oude vleugel van het klooster Roma bewaard is gebleven. Een verrassende vondst omdat altijd gedacht werd dat er niets meer van het klooster over was.
Klooster Roma
Klooster Roma is tussen 1440 en 1468 gesticht. Het klooster besloeg het terrein tussen het Rapenburg en de Doelengracht en strekte zich in de breedte uit tot de huidige Doelensteeg. Het klooster bestond uit een kapel, een patershuis, gebouwen voor de nonnen en een apart gedeelte voor de lekenzusters. Toen Leiden zich in 1572 aansloot bij de prins van Oranje moesten alle kloosters hun goederen inleveren bij de stedelijke overheid en werden ook de kloostergebouwen in beslag genomen. Dit betekende ook voor klooster Roma het einde. Op 15 mei 1575 besloten de Staten van Holland over te gaan tot verkoop van het kloostercomplex en werden het woningen.
Gemeente Leiden
Gemeente Leiden