Voedingcentrum
Speciale yoghurt alleen zinvol bij darmklachten
26 januari 2005
In het Algemeen Dagblad staat een uitgebreid artikel over producten
waaraan goede bacteriën zijn toegevoegd, zoals drankjes en yoghurts.
Daarin wordt aangegeven dat iedereen erbij gebaat is dit soort
producten te gebruiken. Het Voedingscentrum vindt dit alleen zinvol
wanneer sprake is van darmklachten.
Van nature zitten er in de darmen veel goede bacteriën die nuttig werk
verrichten. Ze zorgen er bijvoorbeeld voor dat ongewenste bacteriën
zich niet kunnen vermenigvuldigen en bevorderen de darmbeweging. Door
producten te gebruiken waaraan gezonde bacteriën zijn toegevoegd,
zouden de darmen hun taken beter kunnen vervullen. Dat is vooral van
belang wanneer sprake is van darmklachten, zoals verstopping of juist
aanhoudende diarree.
Gezondheidsclaims
Bij producten met toegevoegde, goede bacteriën gaat het bijvoorbeeld
om Yakult, Danone Actimel en Danone Activia en Vifit Vitamel. Deze
producten claimen de weerstand te verhogen en/of de stoelgang
verbeteren. Niet al deze claims berusten op gedegen onderzoek. Van
alle zuivelproducten met bacteriën heeft alleen Danone Activia het
aangedurfd de Gedragscode Gezondheidclaims te doorlopen. Dat betekent
dat onafhankelijke deskundigen hebben vastgesteld dat er voldoende
wetenschappelijke onderbouwing is voor het geclaimde
gezondheidseffect: het stimuleren van een vertraagde stoelgang. Verder
is ook het positieve effect van Vitaalbrood Flora op de stoelgang
bewezen. Aan dit brood is inuline toegevoegd: een soort voedingsvezel
dat de groei van nuttige bacteriën in de darm bevordert. In het
algemeen geldt dat claims over een verbeterde weerstand tegen
infecties nog onvoldoende onderbouwd zijn, al zijn er wel aanwijzingen
in die richting.
Voedingvezels
Voorkomen is uiteraard beter dan genezen. Voor een gezonde darmflora
is in de eerste plaats gezond en gevarieerd eten van belang, met
voldoende drinken en in combinatie met voldoende lichaamsbeweging. Het
is vooral belangrijk genoeg voedingsvezels binnen te krijgen,
bijvoorbeeld via groente en fruit en brood. Voor een gezonde
darmwerking heeft een volwassene circa dertig gram voedingsvezel
nodig. De gemiddelde Nederlander blijft steken op twintig gram.