Voedingcentrum


Speciale yoghurt alleen zinvol bij darmklachten

26 januari 2005

In het Algemeen Dagblad staat een uitgebreid artikel over producten waaraan goede bacteriën zijn toegevoegd, zoals drankjes en yoghurts. Daarin wordt aangegeven dat iedereen erbij gebaat is dit soort producten te gebruiken. Het Voedingscentrum vindt dit alleen zinvol wanneer sprake is van darmklachten.

Van nature zitten er in de darmen veel goede bacteriën die nuttig werk verrichten. Ze zorgen er bijvoorbeeld voor dat ongewenste bacteriën zich niet kunnen vermenigvuldigen en bevorderen de darmbeweging. Door producten te gebruiken waaraan gezonde bacteriën zijn toegevoegd, zouden de darmen hun taken beter kunnen vervullen. Dat is vooral van belang wanneer sprake is van darmklachten, zoals verstopping of juist aanhoudende diarree.

Gezondheidsclaims

Bij producten met toegevoegde, goede bacteriën gaat het bijvoorbeeld om Yakult, Danone Actimel en Danone Activia en Vifit Vitamel. Deze producten claimen de weerstand te verhogen en/of de stoelgang verbeteren. Niet al deze claims berusten op gedegen onderzoek. Van alle zuivelproducten met bacteriën heeft alleen Danone Activia het aangedurfd de Gedragscode Gezondheidclaims te doorlopen. Dat betekent dat onafhankelijke deskundigen hebben vastgesteld dat er voldoende wetenschappelijke onderbouwing is voor het geclaimde gezondheidseffect: het stimuleren van een vertraagde stoelgang. Verder is ook het positieve effect van Vitaalbrood Flora op de stoelgang bewezen. Aan dit brood is inuline toegevoegd: een soort voedingsvezel dat de groei van nuttige bacteriën in de darm bevordert. In het algemeen geldt dat claims over een verbeterde weerstand tegen infecties nog onvoldoende onderbouwd zijn, al zijn er wel aanwijzingen in die richting.

Voedingvezels

Voorkomen is uiteraard beter dan genezen. Voor een gezonde darmflora is in de eerste plaats gezond en gevarieerd eten van belang, met voldoende drinken en in combinatie met voldoende lichaamsbeweging. Het is vooral belangrijk genoeg voedingsvezels binnen te krijgen, bijvoorbeeld via groente en fruit en brood. Voor een gezonde darmwerking heeft een volwassene circa dertig gram voedingsvezel nodig. De gemiddelde Nederlander blijft steken op twintig gram.