Gemeente Amsterdam

Lesmateriaal over rechtsstelsel
Job Cohen: "Proces tegen Mohammed B. is belangrijk leermoment". 26 januari 2005 - Ingrid Breed
Vandaag 26 januari presenteren de Amsterdamse burgemeester Cohen en hoofdofficier Leo de Wit van het Openbaar Ministerie (OM) aan het Amsterdamse onderwijs een handreiking voor discussies over het vandaag gestarte proces tegen Mohammed B. Het materiaal over het Nederlandse rechtsstelsel wordt aangeboden aan leerlingen van het NOVA college en aan Ferd Habold, vertegenwoordiger van de Amsterdamse schoolleiders in het voortgezet onderwijs.

Twee leerlingen van het Cartesius Lyceum en twee leerlingen van het NOVA-college krijgen vandaag van het OM toegangsbewijzen voor de publieke tribune van het proces tegen Mohammed B. zodat zij kunnen zien hoe het Nederlandse rechtsstelsel in de praktijk werkt en daarover verslag kunnen doen op school. De leerlingen van het Cartesius Lyceum volgen de rechtszitting vandaag al.

Burgemeester Job Cohen: "De moord op Van Gogh is een aanval op de basiswaarden van onze democratische samenleving. Deze waarden zullen wij actief moeten uitdragen en, waar nodig, verdedigen. Het proces kan een belangrijk leermoment worden. Het onderwijs vervult daarin een sleutelrol. Ik vind het belangrijk dat leerlingen zelf die discussie voorbereiden en voeren".

Het materiaal maakt onderdeel uit van het actieplan `Wij Amsterdammers', dat het antwoord is van Amsterdam op de moord op Van Gogh. De aanpak richt zich op het aanscherpen van de terreurbestrijding, het tegengaan van radicalisering en het dichter bij elkaar brengen van de Amsterdammers.

De handreiking is op verzoek van het Amsterdamse college van B&W geschreven door de socioloog Herman Vuijsje en schetst de ontwikkeling van ons rechtstelsel van "oog om oog, tand om tand" tot de huidige vrije en democratische rechtstaat. In de handreiking wordt ook een korte schets gegeven van de rechtsontwikkelingen in Marokko en Turkije.

© Gemeente Amsterdam