DELTA PSYCHIATRISCH ZIEKENHUIS

VERZET tegen ROOKBELEID Minister Hoogervorst

PERSBERICHT: DELTAZIEKENHUIS VERZET ZICH TEGEN ROOKBELEID MINISTER

Psychiatrisch ziekenhuis Delta -van DeltaBouman- verzet zich tegen anti-rookboetes: .zodra de eerste boete wordt uitgeschreven beginnen wij een proe fproces.,aldusdirectievoorzitterSchuyer.

Het Deltaziekenhuis heeft teleurgesteld kennis genomen van de opmerkingen van minister Hoogervorst over het weer streng toepassen van de tabakswet. De minister heeft deze week ondanks zware kritiek van de Tweede Kamer aangekondigd dat de Tabakswet onverkort van toepassing moet zijn op de zorginstellingen met (semi-)permanente bewoning, en dat er een einde wordt gemaakt aan het gedogen. In de praktijk betekent dat, dat de woonkamers op de afdelingen en de recreatieruimte van de chronisch psychiatrische patiënten onmiddellijk rookvrij gemaakt moeten worden. .Een waanzinnige actie., noemt Schuyer het. Hij is principieel tegen het rookvrij verklaren van deze ruimtes en zal onmiddellijk een proefproces beginnen als er onverhoopt toch een boete wordt opgelegd. Volgens Schuyer mag je de woonkamers, en
-in het verlengde daarvan- de recreatieruimte van de patiënten niet als publiek domein behandelen, maar zijn het privé-kamers waar de patiënten moeten kunnen beslissen of er gerookt mag worden, en niet het personeel. Personeelsleden hebben uiteraard recht op een rookvrije ruimte, maar daar wordt binnen het ziekenhuis ook alle ruimte voor geboden.

Delta voert een heel streng antirookbeleid op alle andere plekken van het ziekenhuis: in de gangen , in de kantine, in de poliklinieken en in de gebouwen waar de kortdurende opnames plaatsvinden mag niet gerookt worden, en daar wordt ook streng op toegezien. Het argument van de minister dat mensen altijd nog op hun eigen kamer kunnen roken gaat niet op: juist om veiligheidsredenen mogen patiënten niet roken op de kamer. Daar is geen toezicht en het risico van brand is veel te groot. Om die reden zijn de matrassen, dekens en gordijnen van brandwerend materiaal gemaakt.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de afdeling voorlichting:

Annemiek Hameetman 010-5031756 of via 06-515 94 417

26 jan 05 14:40