HBAG Bloemen


26-01-2005
Exporteurs Rusland
Betreft: informatie over nieuwe keuringen export Rusland

Zondag hebben wij u, middels een persbericht, medegedeeld dat Minister Veerman afgelopen vrijdag in Berlijn een akkoord op hoofdlijnen had bereikt met de Russische minister van Landbouw om per 15 februari de export van bloemen en planten weer normaal met een Nederlands PD-certificaat te laten verlopen. Die afspraak is gemaakt en moet in de komende dagen en weken verder worden uitgewerkt en in de praktijk worden gebracht. Voor die precieze uitwerking is deze week, van donderdag 27 januari tot zaterdag 29 januari, een delegatie van ambtenaren van LNV en PD in Moskou. HBAG geeft daarbij ondersteuning en advies.

Hoe de keuringen precies georganiseerd gaan worden kunnen we dus nu nog niet zeggen. Toch willen wij u alvast op hoofdlijnen informeren over wat er op hoofdlijnen vrijdag j.l. is afgesproken door Minister Veerman en hoe de keuringen vanaf 15 februari zullen verlopen:


1. Van Russische zijde is aangegeven dat men voor 8 maart in Rusland weer graag over voldoende Nederlandse bloemen wil kunnen beschikken. Er zijn nu te weinig Nederlandse bloemen en planten op de Russische markt beschikbaar. Daarom wil men zo snel mogelijk terug naar de normale situatie.


2. Voor bloemen, planten en uitgangsmateriaal worden er vanaf 15 februari twee Russische inspecteurs in Nederland geplaatst. Één in Aalsmeer en één in het Westland. Voor andere producten zoals zaden, pootaardappelen, groenten en fruit, koffie en thee komen er ook in totaal twee inspecteurs (per 1 maart). Voor de bollen en de boomkwekerijproducten is er nog geen afspraak gemaakt, dus daarvoor komen nu nog geen Russische inspecteurs. In overleg met de Russen kan het aantal van twee inspecteurs voor bloemen en planten worden uitgebreid. Dat volgt later.


3. Zoals het nu staat zullen die inspecteurs een werkplek op de veilingen krijgen. De technische kant daarvan wordt in de komende dagen met de veilingen besproken.


4. De kosten zullen in rekening worden gebracht aan het exporterende bedrijfsleven. Op welke manier die omslag van kosten gaat gebeuren is nog onderwerp van overleg.


5. Hoe de Russische inspecteurs precies zullen werken wordt dus deze week in Moskou besproken. De keuringen blijven gewoon door Nederlandse PD ambtenaren gedaan worden en moeten ook gewoon bij de PD worden aangevraagd. Een geselecteerde groep PD ambtenaren wordt vanaf nu aangewezen om de keuringen voor Rusland te doen en krijgt zo nodig extra instructie. De Russische inspecteurs zullen toezicht houden op de keuringen en misschien zelf steekproeven houden. Hoe dat precies zal gaan is nu nog niet duidelijk. Ook niet of alle producten fysiek/logistiek langs de veilingen moeten, voor inspectie. De kans hierop is wel erg groot.


6. Er zal 100% gekeurd worden in de vorm van pre-inspecties (voor potplanten, snijbloemen en uitgangsmateriaal).


7. Er komen strenge eisen aan de afgifte van PD certificaten. Blanco certificaten gaan verdwijnen. Per 15 februari is er een nieuw certificaat voor export naar Rusland. Dit certificaat wordt op dit moment (in Moskou) ontwikkeld en zal per 15 februari beschikbaar zijn. Deze certificaten worden niet meer van tevoren afgegeven (in voorraad). De nieuwe certificaten moeten nauwgezet worden ingevuld. Hiervoor komt ook een precieze instructie. Ook van de exporteurs zal hier meer inspanning en nauwkeurigheid worden gevraagd.


8. Zendingen die niet van de juiste of juist ingevulde formulieren vergezeld gaan of die bij de Russische grens toch niet blijken te voldoen aan de fytosanitaire eisen, zullen worden teruggestuurd en als dat niet mogelijk is, worden vernietigd.


9. Daarnaast komt er een nieuw certificaat voor re-export. Waarschijnlijk wordt alle transit aangemerkt als re-export. Ook dat horen we binnenkort.


10. Op Europees niveau wordt intussen verder gewerkt aan een EU-certificaat. Dat zal er per 1 april of kort daarna zijn.


11. Wat de export vanuit andere Europese landen naar Rusland betreft, hier verandert voorlopig niets. Zo blijven Denemarken en Estland dicht.

Wij realiseren ons dat de nieuwe keuringsprocedures per 15 februari kunnen leiden tot vertraging in de sterk oplopende export voorafgaand aan 8 maart. Dat mag niet gebeuren. Vanuit HBAG hebben wij daar de Nederlandse delegatie, die nu in Moskou is, terdege op gewezen. Vertraging moet, juist in de komende maand, worden voorkomen.

Met dit pakket maatregelen komen wij tegemoet aan wat er van Russische zijde aan ons gevraagd wordt. Een andere weg is er niet. Zoals gezegd, over de precieze uitwerking en organisatie van de inspecties wordt later deze week in Moskou gesproken. Over de resultaten daarvan en hoe de inspecties precies gedaan gaan worden, wordt u aan het begin van volge ndeweekverderdooronsgeïnformeerd.