Nr. 12
26 datum 2002
Onderzoek bevestigt belang van zwemles voor kinderen
Campagne '5 JAAR? ZWEMLESJAAR!' te water in Rotterdam
Op woensdagmiddag 26 januari gaf Olympisch zwemkampioene Inge de Bruijn een groep van Rotterdamse vijfjarigen hun eerste zwemles. Tijdens deze middag gaven de Rotterdamse wethouder van Onderwijs en Integratie, Leonard Geluk, en Nico Janssens, wethouder Middelen en Sport, het startschot voor de voorlichtingscampagne '5 JAAR? ZWEMLESJAAR!'. De campagne heeft als doel ouders bewust te maken van het belang van zwemles en hen te stimuleren hun kind hier tijdig, namelijk op vijfjarige leeftijd, mee te laten starten.
Opmerkelijk
De gemeente Rotterdam streeft ernaar dat alle leerlingen die de basisschool verlaten een zwemdiploma hebben. Uit onderzoek in opdracht van de gemeente is namelijk gebleken dat zwemles geen vanzelfsprekendheid is voor een groot aantal Rotterdamse kinderen: 1 op de 3 verlaat de basisschool zonder een zwemdiploma; een cijfer dat blijft stijgen. Voor kinderen van achterstandsscholen is dit zelfs 1 op de 2 kinderen en voor kinderen op witte scholen 1 op 5.
En de stad is hiermee niet uniek. In Nederland verdrinken elk jaar ongeveer twintig kinderen, meestal omdat ze niet of onvoldoende hebben leren zwemmen. Los van veiligheid is zwemmen ook voor kinderen een gezonde manier van bewegen.
Eerder genoemd onderzoek laat zien dat slechts 58% van de onderzochte kinderen uit groep 3 zwemlessen volgt of heeft gevolgd. De belangrijkste oorzaak hiervoor is de onbekendheid van ouders met het bestaan van particuliere zwemles. Als belangrijkste redenen waarom hun kind nog geen zwemles volgt, noemen ouders ook belemmeringen van organisatorische (moeilijk in te plannen voor tweeverdieners of gezinnen met meerdere kinderen), financiële en culturele (onbekendheid met het fenomeen particuliere zwemles) aard.
Opmerkelijk is dat slechts 30% van de ouders weet dat schoolzwemmen slechts bedoeld is ter verhoging van de zelfredzaamheid en veiligheid van kinderen die al kunnen zwemmen. Verder is vijf jaar voor kinderen een ideale leeftijd om met zwemles te beginnen, onder meer omdat ze er qua motoriek aan toe zijn. Schoolzwemmen begint echter vaak pas op acht- of negenjarige leeftijd en duurt bovendien te kort om een zwemdiploma te behalen als een kind nog nooit gezwommen heeft.
Betrokkenheid
Middels de campagne '5 JAAR? ZWEMLESJAAR!' geeft de gemeente Rotterdam voorlichting aan ouders, leerkrachten en leerlingen over particuliere zwemles en het belang daarvan. Daarnaast werkt de Dienst Stedelijk Onderwijs in samenwerking met zwembaden en scholen ook aan het zoveel mogelijk wegnemen van de organisatorische, financiële en culturele belemmeringen. Ook het inzichtelijk maken van de wachtlijsten voor zwemles valt hieronder.
Hoofdpersonen in de campagne zijn de figuurtjes Rosa en Youb. Zij krijgen een centrale plek in het voorlichtingsmateriaal en in alle publicitaire uitingen. Speciale voorlichtingsteams op scholen stimuleren met een actiepakket de betrokkenheid van leerlingen en leerkrachten bij het onderwerp.
Regeling Zwemvangnet
Via de zogenaamde Regeling Zwemvangnet heeft het Ministerie van OC&W ruim 13,6 miljoen euro beschikbaar gesteld aan de 36 grootste gemeenten om initiatieven te ontplooien ter bevordering van de zwemvaardigheid van kinderen. Doelstelling is dat 100% van de kinderen die de basisschool verlaten, minimaal het zwemdiploma A heeft. Rotterdam neemt hierin het voortouw met haar campagne '5 JAAR? ZWEMLESJAAR!'. De gemeente heeft ook diverse praktische maatregelen getroffen zoals korting op particuliere zwemles, extra lessen voor groep 7 en 8 en het verlengen van lestijden.
noot voor de redactie/
Gemeente Rotterdam