Gemeente Heythuysen

Nieuws

Werken aan veiligheid in onze gemeente

Nieuwe nota integrale veiligheid

In de raadsvergadering van 21 december 2004 is de Nota Integrale Veiligheid vastgesteld. Integraal wil zeggen dat er op het gebied van veiligheid wordt samengewerkt door een groot aantal partners, zoals politie, justitie, woningcorporaties, onderwijs- en welzijnsinstellingen en bedrijven. In deze nota wordt het veiligheidsbeleid van de gemeente Heythuysen beschreven. De gegevens over de veiligheid in de gemeente zijn verkregen door een analyse van de objectieve veiligheidsgegevens (cijfers) en de veiligheidsgegevens verkregen uit de veiligheidsscan (een representatief onderzoek over veiligheid onder de inwoners van de gemeente Heythuysen).

Op basis van de analyse van de veiligheidsgegevens en de uitkomst van de veiligheidsscan kan voor de gemeente Heythuysen de volgende top 5 van veiligheidsproblemen worden samengesteld:


1. voertuigencriminaliteit;

2. te hard rijdende autos;

3. overlast hondenpoep;

4. brandveiligheid;

5. politie meer zichtbaar.

Aanpak
Deze Top 5 van veiligheidsproblemen wil de gemeente Heythuysen op de volgende manier gaan aanpakken:


1. voertuigencriminaliteit
Een belangrijke oorzaak hiervoor is het niet afsluiten of het zichtbaar achterlaten van waardevolle spullen in met name autos. In samenwerking met de politie zal in alle gemeenten van het politiedistrict Weert het project Zij pikken hetwij niet! worden opgestart. Dit project bestaat uit onder andere een voorlichtingscampagne waarbij huis-aan huis een flyer zal worden bezorgd met preventietips. Fietsendiefstal scoort in de kern Heythuysen hoog. De gemeente gaat kijken of de fietsenstalling in het winkelgebied aangepast dient te worden om diefstal te voorkomen.


2. te hard rijdende autos
Een grote ergernis en veroorzaker van onveiligheid is te hard rijden. Dit probleem komt naar voren uit de subjectieve gegevens. Zonder telling (hoeveel te hard en welk tijdsstip) is te hard rijden vooral een subjectieve beleving (het gevoel). Huidige werkwijze is dat naar aanleiding van meldingen ter plaatse telgegevens worden verzameld. Op basis van verkregen gegevens wordt beoordeeld of en zo ja op welke wijze opgetreden wordt.


3. overlast hondenpoep
Hondenpoep is landelijk, districtelijk en binnen de gemeente Heythuysen een grote ergernis. Momenteel wordt het probleem aangepakt door voorlichting te geven en meer te handhaven. Inmiddels is een voorlichtingsfolder uitbracht, waarin hondenbezitters worden gewezen op de regels die in de gemeente gelden ten aanzien van honden. Afgelopen jaar is de het beleid gewijzigd: iedereen moet voortaan een ruimingsmiddel voor uitwerpselen bij zich te hebben bij het wandelen met een hond op de weg.


4. brandveiligheid
Een belangrijke oorzaak is het aantal loze meldingen. Hieraan wordt reeds aandacht besteed. Ter bewustwording van de burgers is in oktober 2004 een brandveiligheidkrant uitgegeven.

5. politie meer zichtbaar
De gemeenteraad wil dat de politie meer zichtbaar aanwezig is op straat. Op korte termijn zal de raad met de politie hierover in discussie gaan.