Ingezonden persbericht


Persbericht - 26 januari 2005

Crisisprofessor Uri Rosenthal in Elsevier: 'Lager personeel veel vaker screenen'

AMSTERDAM, 26 januari - Nederland moet personeel veel vaker dan nu gebeurt 'van beneden naar boven' screenen. In de huidige praktijk worden vooral mensen in hogere functies gescreend, maar volgens 'crisisprofessor' Uri Rosenthal ligt het risico in deze tijd van terrorisme juist bij lager personeel.

Rosenthal, hoogleraar Bestuurskunde in Leiden en Rotterdam en voorzitter van COT Instituut voor Veiligheids- en Crisimanagement, zegt dit deze week in een interview in Elsevier.

Volgens Rosenthal zijn in de strijd tegen terroristen de zwakke plekken van risico-objecten zoals de Rotterdamse haven en Schiphol niet de hoge functies, maar juist de lage.

Rosenthal: 'Ik ben niet geïnteresseerd in het hebben en houden van de directeur-generaal van een groot nutsbedrijf. Ik ben geïnteresseerd in het hebben en houden van onderhoudspersoneel, van cateraars, van gewone werknemers. Daar zitten de zwakke plekken.'

Vorige week meldde Elsevier dat op Schiphol sinds het jaar 2000 bijna 700 mensensmokkelaars zijn opgepakt. Vaak zijn dat corrupte personeelsleden in 'gewone' functies bij schoonmaak- en cateringbedrijven, horeca en taxfreeshops.

Volgens Rosenthal is Nederland op het punt van terrorisme wel wat minder naïef geworden, maar is er nog steeds een 'gapend gat' tussen zware en lichte screeningsprocedures. 'Dat gat moet worden gedicht.'

Noot voor journalisten:
De volledige tekst van het interview is op te vragen bij het redactiesecretariaat van Elsevier: 020 - 515 99 44.