Gemeente Haarlem


26 januari 2005
sector Stedelijke Ontwikkeling

20/2005
Gemeente Haarlem, het college van burgemeester en wethouders

Persbericht


Leefbaarheidsmonitor gaat weer van start!

Wat vinden Haarlemmers van hun buurt? 7700 inwoners van de gemeente mogen hun mening geven over de voorzieningen in de buurt, buurtproblemen, kwaliteit van de woning, onveiligheidgevoelens en slachtofferschap, betrokkenheid in de buurt en vrijetijdsbesteding.
Begin februari gaat de Haarlemse Leefbaarheidsmonitor weer van start. Daarin komen al deze onderwerpen aan bod.

Deze week roept de Gemeente Haarlem 7700 inwoners van 18 jaar en ouder op mee te doen aan de leefbaarheidsmonitor. Per wijk of buurt is een a-selecte steekproef getrokken. Een deel van deze groep (3000) ontvangt naast een brief een vragenlijst die ze direct kunnen invullen en opsturen (vóór 22 februari 2005). De overige 5000 inwoners worden in de komende vier weken benaderd voor een telefonisch interview.

Hoe veilig en leefbaar vinden de Haarlemmers hun stad en woonomgeving? Wat gaat goed en wat gaat minder goed? De uitslagen van het onderzoek zijn belangrijk en bieden Haarlemmers dé kans om hun stem te laten horen. Het stadsbestuur gaat vervolgens met de resultaten van het onderzoek aan de slag. Zoeken naar oplossingen voor problemen, maar ook leren van zaken die goed gaan. Hierbij gebruik makend van de mogelijkheden die de buurt te bieden heeft.

Het is alweer de vierde leefbaarheidsmonitor. Ook in 1997, 2000 en 2002 werden inwoners gepeild over hun leefsituatie. De leefbaarheidsmonitor wordt gehouden in opdracht van het Rijk. Als één van de Grote Steden in Nederland krijgt Haarlem geld om de stad leefbaarder en veiliger te maken. Er zijn daarbij afspraken gemaakt over doelen die de stad wil en moet bereiken. Op die doelen wordt de stad (het bestuur) ook weer afgerekend. Het gemeentelijk bureau voor onderzoek en statistiek, OenS Haarlem, verwerkt alle antwoorden in een rapport. OenS Haarlem behandelt de gegevens vertrouwelijk en verwerkt ze anoniem. Het onderzoeksrapport verschijnt in juli 2005.

Colette Laddé, communicatieadviseur
023-5113581
c.ladde@haarlem.nl
---- --