Universiteit Leiden

Meer informatie: dienst Interne en Externe Communicatie, tel. 071-5273282

Persbericht

Leiden wil imamopleiding starten

26 januari 2005

De Universiteit Leiden wil een imamopleiding op masterniveau beginnen. De opleiding stelt studenten met voldoende kennis van de Islam in staat zich grondig voor te bereiden op uitoefening van het ambt van imam in Nederland. De Leidse imamopleiding wordt ingebed in het rijke palet van bestaande voorzieningen op het terrein van taal-, cultuur- en godsdienstwetenschappen.

Het programma van de opleiding is een variant Islam in het Westen binnen de bestaande geaccrediteerde masteropleiding Wereldgodsdiensten. Daarna volgt een ambtsopleiding tot imam dan wel een beroepsopleiding tot geestelijk verzorger in instellingen vanwege de participerende islamitische organisatie(s), vooreerst de Islamitische Stichting Nederland (ISN). Om ervoor te zorgen dat studenten aan de instroomeisen van de masteropleiding voldoen volgen zij eerst een programma van een jaar gericht op goede spreek- en schrijfvaardigheid in het Nederlands, kennis van de Nederlandse samenleving en cultuur, en een inleiding in de moderne godsdienstwetenschap. De totale imamopleiding in Leiden duurt aldus maximaal drie jaar.

De opleiding is in eerste instantie gericht op Turkse studenten die een met een Leidse bachelor gelijk te stellen licentiaatdiploma theologie van een officieel erkende theologische faculteit in Turkije hebben behaald. Tevens is het de bedoeling dat de opleiding ook spoedig (allochtone) studenten uit Nederland trekt. Op termijn wordt de opleiding uitgebreid met een bacheloropleiding. De Universiteit Leiden heeft haar plan voor de imamopleiding ter goedkeuring aan het ministerie van OCW aangeboden.

De Leidse opleiding is opgezet volgens het principe van de duplex ordo, waarmee de Leidse universiteit al sinds 1876 ervaring heeft bij het opleiden van predikanten. Volgens dit principe valt het algemeen wetenschappelijk vormende deel van de opleiding als onderdeel van het universitaire curriculum onder verantwoordelijkheid van de universiteit terwijl het gedeelte van de ambtsopleiding valt onder de verantwoordelijkheid van levensbeschouwelijke groeperingen in de Nederlandse samenleving. Dit beginsel van onderscheiden verantwoordelijkheden maakt het mogelijk dat de universiteit de onafhankelijke wetenschappelijke benadering kan waarborgen en dat het universitaire deel van de opleiding voldoet aan de wetenschappelijke standaarden.

Meer informatie:
Wim van Amerongen
woordvoerder Universiteit Leiden
071 527 3233 // 06 22 92 98 77