VU Medisch Centrum

Afzien van behandeling: aandacht voor het perspectief van patiënten

Bij het nemen van behandelingsbeslissingen is het belangrijk dat artsen een patiënt niet alleen informatie geven over de medische mogelijkheden maar ook aandacht hebben voor het perspectief van de patiënt. Dit is ook belangrijk wanneer patiënten irrationele beslissingen lijken te nemen. Een goede communicatie tussen arts en patiënt waarbij het medische perspectief én het gezichtspunt van de patiënt worden besproken, is van essentieel belang. Dit concludeert Titia Kleffens in haar onderzoek waarop zij woensdag 26 januari a.s. promoveert aan het VU medisch centrum Amsterdam.

Titia van Kleffens bestudeerde de redenen van patiënten met kanker om van een behandeling af te zien. Zij onderzocht deze in relatie tot de houding die artsen ten aanzien van zon beslissing innemen. Ook keek Van Kleffens naar hoe patiënten het besluitvormingsproces hadden ervaren. Was er sprake van een keuze en waardoor werd die bepaald? Omdat patiënten een steeds actievere rol spelen bij beslissingen over behandeling van hun ziekte, kan het voorkomen dat een patiënt besluit af te zien van de behandeling die de arts voorstelt. In dat geval spelen, behalve medische, vooral persoonlijke overwegingen een rol. Dan blijken de levenswaarden van de patiënt en diens ervaringen met ziekte en behandeling te domineren.

Artsen vinden het vaak moeilijk de beslissing van een patiënt die behandeling afslaat te accepteren. Vooral wanneer er nog een kans op genezing lijkt te bestaan. Dan botst het perspectief van de arts met dat van de patiënt. Dit kan aanleiding zijn tot frustratie en miscommunicatie